Zaden van gras, niet onschuldig voor snuffelende huisdieren

De bermen zitten er vol mee, gras met zogenaamde grasaren. Grasaren zijn de zaden van gras. Ze lijken onschuldig voor de mens maar dit geldt niet voor dieren. Vooral honden en katten kunnen er flink door worden toegetakeld wat nare beschadigingen en infecties kan geven. 

De stekelige delen van de aren kunnen afbreken en in de vacht blijven hangen als een hond of kat er langs of doorheen loopt. De punten zijn dun en scherp en in combinatie van minuscule weerhaakjes kunnen de aren via de huid in het lichaam van je huisdier terechtkomen. Eenmaal in de huid veroorzaken ze dus ellende. Het risico op grasaren is in de maand juni tot en met augustus het grootst.

Waar komen ze allemaal terecht
Eenmaal ingeademd kunnen de onschuldig ogende sprieten zich in neus, luchtpijp of longen nestelen. Dit kan uitwendig ook gebeuren via de neus, oren of ogen of voetzolen. Wanneer deze aren niet meteen worden verwijderd, kunnen ze vervelende ontstekingen veroorzaken.

Lees verder onder de foto…

Niet zelf gaan dokteren
“Wij zien het geregeld”, vertelt Praktijkmanager Joëlle Poppe van Diergeneeskundig Midden Salland aan Salland1. “Grasaren in de neus en oren komen nog wel eens voor, soms ook in de keel. De hond of kat vertoont dan klachten van niezen en hoesten.”

Joëlle uit Raalte vervolgt: “Wanneer jouw huisdier een grasaar heeft opgelopen die nog heel oppervlakkig en op een veilige plaats zit, raden wij aan om deze niet zelf te verwijderen maar even met de dierenkliniek contact op te nemen. Er kan snel sprake zijn van een ontsteking dus daar kan beter een specialist even naar kijken.”

Verwijderen door dierenarts
De grasaren worden vaak onder algehele verdoving verwijderd d.m.v. een camera: “Hierdoor zijn we altijd zeker dat de volledige aar weg is en kunnen we controleren of deze geen bijkomstige schade heeft aangebracht zoals een perforatie van het trommelvlies. Grasaren die zich achter het derde ooglid hebben vastgezet, kunnen bij een heel aantal honden onder lokale verdoving verwijderd worden. Bij grasaren die tussen de tenen zitten of heel diep onderhuids, kan het nodig zijn om deze chirurgisch te verwijderen”, adviseert Joëlle.

Lees verder onder de foto…

Voorkomen beter dan genezen
Joëlle: “Voorkomen kun je het niet omdat huisdieren nou eenmaal graag buiten in het gras snuffelen. Wacht je te lang, als bijvoorbeeld de hond of kat blijft schudden met de oren of krabben, dan ben je mogelijk al te ver van huis met de klachten en is een bezoek aan een dierenarts noodzakelijk.

“Direct het dier zelf controleren na een wandeling en bij twijfel altijd even bellen met de dierenarts. Gelukkig zijn niet alle grassen gevaarlijk. Je kunt altijd even een foto naar de praktijk sturen,” sluit Joëlle mee af.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...