Om fruitbomen gezond te houden, is het belangrijk ze goed te onderhouden. Op deze manier worden ze ouder, leveren ze een betere oogst en dragen ze positief bij aan de biodiversiteit. Door fruitbomen regelmatig op de juiste wijze te snoeien, hebben ze ook minder last van beurtjaren. Op zaterdag 20 februari organiseert Landschap Overijssel een online basisworkshop fruitboom snoeien. Iedereen kan zich aanmelden voor deze workshop via de website landschapoverijssel.nl
“Er zijn veel mensen die dromen van een mooie oude fruitboom in de tuin. Een boom om een hangmat aan te bevestigen, waarin je heerlijk kunt ontspannen, eentje om in te klimmen of de vruchten van te plukken. Voordat je van deze fruitboom kunt genieten, moet er wel eerst gesnoeid worden”, legt Carin de Cloe van Vrijwilligerswerk uit.
Tijdens de basiscursus fruitboom snoeien leert Carin haar deelnemers de basisbeginselen van het snoeien. Het gaat om een vorm van snoeien waarbij je met zo min mogelijk inspanning de boom zo gezond mogelijk houdt en regelmatig kunt oogsten. Dit is niet alleen voordelig voor de boom en de deelnemer, ook diverse vogel- en insectensoorten hebben baat bij meer bloesem en vruchten. Door de bomen gezond te houden, lever je dus direct een bijdrage aan de biodiversiteit.
Aan het einde van de bijeenkomst weet je waarom en wanneer je moet snoeien en wat de effecten van het snoeien zijn. Deze cursus die normaalgesproken in de boomgaard plaatsvindt, wordt nu online gehouden en bestaat uit één dagdeel. In kleine groepen wordt de theorie uitgelegd, waarbij voldoende ruimte is voor interactie en het stellen van vragen. Zodra de omstandigheden het weer toelaten, kunnen deelnemers zich inschrijven voor het praktijkgedeelte. Hierbij gaat het om een extra dagdeel, aangeboden op diverse locaties in Overijssel.
Voor mensen die geen ervaring hebben met Zoom en graag willen weten hoe dit werkt, is er de mogelijkheid om je aan te melden voor een proefsessie. Meer informatie vind je op de website. Aanmelden voor de cursus en voor een proefsessie is mogelijk tot 15 februari. Besluit je na afloop van de online cursus dat een cursus in de boomgaard beter bij je past, dan ben je uiteraard welkom op cursus in fysieke vorm, zodra dit weer mogelijk is. Het betaalde cursusgeld brengen wij in mindering op het nieuwe cursusgeld.
Kosten:
Deelname aan deze workshop bedraagt € 25,- voor particulieren en € 15,- voor mensen die aangesloten zijn bij een vrijwilligersgroep in het landschapsbeheer in Overijssel. Vermeld in dat geval de naam van je groep bij aanmelding.
Voor vragen over deze workshop kun je contact opnemen met Carin de Cloe.
06-43814894 / carin.decloe .
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl