Het gaat al lange tijd steeds slechter met onze kleurrijke, fladderende vlindervrienden. Door een opeenstapeling aan problemen zijn er steeds minder vlinders te zien. De afname is ook Raaltenaar Emilio Metting, vlinderfotograaf en voorzitter van Stichting Salland Zoemt, opgevallen. Hij vertelt over het belang van de vlinder en hoe jij de afname op simpele manieren kan oplossen.
”Het wordt steeds droger en de drogere periodes duren steeds langer”, begint Emilio als hij één van de oorzaken benoemt van de vlinderafname. ”We hebben net als vorig jaar een behoorlijk kwakkelende, stormachtige, wisselvallige, kille lente gehad. Daarnaast heb je versnippering van leefgebied, iets dat al decennialang speelt. Zo komt er steeds meer woningbouw, worden er wegen aangelegd en heeft een intensivering van de landbouw plaatsgevonden. Er zijn heel veel leefgebieden waar bepaalde vlindersoorten voorkomen. Dit zijn specifieke habitattypen die verdwenen zijn, omdat zij enorm lijden onder de zojuist genoemde problemen. Er zijn veel specifieke habitattypen waar bepaalde vlindersoorten voorkomen verdwenen, omdat zij enorm lijden onder de zojuist genoemde problemen.”
Geschikte woonomgeving
Welke woonomgeving het meest geschikt is voor welke vlinder, is volgens Emilio afhankelijk van de vlindersoort. Hij legt uit: ”Soorten als de dagpauwoog, atalanta en citroenvlinder zijn geen moeilijke vlinders. Deze vlinders zijn namelijk erg krachtig en kunnen best een stuk reizen. Vlindersoorten als de zilveren maan en de aardbeivlinder hebben daarentegen een vochtige plek met hoge rietlanden en speciale planten nodig, waar ze als rups van eten. Overigens zie je nu dat zelfs de sterke vlinders, die minder kieskeurig zijn in hun leefgebied, te lijden hebben onder de droogte.” Vlinders zijn volgens de fotograaf niet de enigen die te maken hebben met de moeilijke omstandigheden: ”Een vlinderrijk gebied is een gebied waar andere insecten voorkomen. Denk aan bijen, hommels, wespen en libellen. Bepaalde bijen heb ik dit voorjaar helemaal niet meer gezien en dat geeft reden tot zorg.”
Tekst gaat verder onder foto
Belang van vlinders
Ondanks dat vlinders erg belangrijk zijn, worden ze volgens Emilio nog wel eens onderschat: ”Vlinders maken deel uit van een complex ecosysteem. Valt er een vlinder weg, dan wordt er een stukje uit een voedselketel weggetrokken. In elk stadium van hun leven, ei-rups-kop-vlinder, zijn ze onderdeel van deze keten.” Alles is dan ook met elkaar verweven”, vervolgt de enthousiaste Raaltenaar. Als er genoeg planten en/of dieren wegvallen, dan stort het complete systeem in. Bij een ecosysteem kun je denken aan een moeras, een heide, maar ook gewoon een boom. Daarnaast zijn vlinders, net als hommels en bijen, hele goede bestuivers.”
Oplossingen
Op de vraag hoe dit probleem, de afname van vlinders, op simpele manieren kan worden opgelost, heeft Emilio een duidelijk antwoord: ”Stap wat minder vaak in de auto en neem wat vaker de fiets. Niet alleen omdat je dan niets uitstoot, maar je zo ook je neus eens wat vaker in de wegbermen kan steken om te zien welke prachtige dieren er in de omgeving leven. Daarnaast zijn buurtinitiatieven, als een pluktuin of voedselbos, van onschatbare waarde. Deze plekken kunnen gebruikt worden door vlinders als verbindingszone om naar een ander leefgebied te gaan, maar ook om zich er te vestigen.” Ook zijn er volgens de vlinderfotograaf oplossingen die je in je tuin kunt toepassen: ”Een vlinderplant is een fijne nectarplant en de brandnetel is een goede waardplant, juist voor de vlinders die veel te lijden hebben. Andere voorbeelden zijn de rolklaver, heideplant en een lavendel. Laat een stukje, waar het mogelijk is, gewoon maar eens verwilderen en de natuur zijn gang laten gaan.”
Emilio Metting benadrukt: ”Zie de natuur niet als een abstract of apart iets. Je leefomgeving is niet alleen je eigen huisje, maar ook alles wat daarbuiten is. Wij zijn daar namelijk allemaal aan verbonden, wij zijn zelf ook een stuk natuur.”
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl
Powered by WPeMatico