Stichting Oud Deventer is niet blij met aanblik van het pand aan de Grote Overstraat 54, dat eind 2013 bijna volledig werd verwost door een brand. Van wederopbouw is het nooit echt gekomen. De stichting is bang dat het pand alleen maar verder in verval raakt en is van mening dat de eigenaren nu echt in actie moeten komen.
Vlak voor de feestdagen in december 2013 ging het mis bij Oriental Grill, aan de Grote Overstraat 54. Een felle brand verwoestte drie panden en meerdere appartementen. De oorzaak van de vuurzee is nooit vastgesteld.
Hoewel de twee naastgelegen panden snel werden opgebouwd, is er op nummer 54 weinig tot niets gebeurd. Het pand wisselde in de afgelopen negen jaar meerdere keren van eigenaar, maar de aanblik van het brandpand is nog altijd hetzelfde: een dichtgetimmerde voorgevel met wat graffiti erop gespoten.
Rotte kies in de straat
De ondernemers in de straat spreken van de ‘rotte kies’ in hun straat. Ook bezoekers storen zich aan de aanblik. Steeds als er schot in de zaak leek te zitten, stierven plannen een stille dood. Bijvoorbeeld het voornemen van de toenmalige eigenaar in 2019, om het pand volledig te slopen en iets nieuws te bouwen. Dat plan trok de initiatiefnemer weer in.
Geen reactie van eigenaar
Wisseling van eigenaren komt de voortgang van plannen niet ten goede. De laatste keer dat het pand in nieuwe handen kwam, is eind 2021. De huidige eigenaar is niet bekend bij de Stichting Oud Deventer. Journalisten van De Stentor hebben wel vragen gesteld aan een vermoedelijk drietal uit Den Haag die eigenaren zouden zijn, maar hierop kwam geen reactie.
Een andere is een factor is het feit dat het gebouw een Rijksmonument is, wat inhoudt dat bij renovatie de oorspronkelijk staat van het pand zoveel mogelijk behouden moet blijven.
In het verleden is zelfs geprobeerd om het pand te ontdoen van deze status, maar deze weg bleek doodlopend. Volgens bestuurslid Neelco Osinga van Stichting Oud Deventer niet zo vreemd. ,,De monumentenstatus van een pand af krijgen is niet zo eenvoudig. Daar moet de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed mee akkoord gaan en dat gebeurt niet snel.’’
De secretaris van de erfgoedhoeder moet er ook niet aan denken dat het pand zijn monumentale status verliest. ,,Het is afschuwelijk hoe er met dit monument wordt omgegaan. De charme van dit deel van Deventer is juist de monumentale aanblik en deze moet behouden blijven, ” aldus Nico. “We horen berichten dat het NV Bergkwartier interesse heeft dit op te pakken maar een bevestiging hiervan hebben we nog niet”, meldt hij
Officieel handhavingsverzoek aan Gemeente Deventer om op te treden
Stichting Oud Deventer heeft daarom een officieel handhavingsverzoek ingediend bij B en W en de gemeenteraad van de Gemeente Deventer
Osinga: ,,Wij vragen de gemeente handhavend op te treden naar de eigenaar die de restanten van het rijksmonument verwaarloost. De gemeente moet het noodzakelijke onderhoud en conservering afdwingen. Als stichting die zich inzet voor het cultureel erfgoed van Deventer willen we niet nog langer wachten op een restauratie waar maar niet aan wordt begonnen.’’
Maarten Jan Stuurman, woordvoerder van de Gemeente Deventer zegt op dit moment geen juridische instrumenten te hebben om de eigenaar te dwingen het pand te renoveren. “Met de diverse eigenaren is contact gezocht en een eerder plan ketste af op details. Nu is er een andere eigenaar, dus is dit plan helaas van tafel. Het is hierdoor een lastige kwestie. We kunnen niets anders dan erop blijven hameren dat de eigenaar in actie moeten komen, afdwingen via een juridische weg gaat helaas niet. Wij zijn hier natuurlijk ook niet blij mee, ” aldus de Gemeente Deventer.
Het lijkt er op dat omwonenden zullen moeten afwachten omdat de bal ligt bij de huidige eigenaar waarvan de Gemeente Deventer de naam niet wil noemen. Stichting Oud Deventer hoopt dat het NV Bergkwartier interesse heeft dit op te pakken maar een bevestiging hiervan hebben we nog niet”, melden zij.
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl
Powered by WPeMatico