“Als de bodem op een natuurlijke manier behandeld wordt, dan krijg je de meest vruchtbare bodem die er meteen ook voor zorgt dat je allerlei ziektes de baas blijft.” Vincent Overgoor van biologische kwekerij Decohof in Hoonhorst legde dat donderdagavond uit aan Salland Zoemt en Hoonhorst Bloeit die bij hem op excursie waren.
Salland Zoemt is een stichting die het in Salland wil laten zoemen van de insecten. Als dat lukt is het met de rest van de natuur ook wel weer in orde, is de uitleg van de stichting. Zo’n 25 bewoners van het platteland hebben zich bij de stichting gemeld omdat ze plannen hebben voor aanplant van hagen, heggen, bomensingels, kikkerpoelen en zo voort. Om elkaar te inspireren voor de meest natuurlijke manier van aanplanten en onderhouden, bezoeken deelnemers elkaars tuinen en delen dan kennis en informatie. Omdat Salland Zoemt deelnemers stimuleert alleen maar biologisch pootgoed aan te schaffen, paste een excursie naar Decohof ook prima.
Vincent Overgoor is recent Skal-gecertificeert dus officieel biologisch kwekerij. Hij experimenteert voortdurend op allerlei manieren om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen. Zo lopen er kippen en varkens in de kwekerij rond, die eten insecten en woelen de grond los, hij composteert blad tussen de aanplant en poot appel- en perenbomen om en om “want als er een appelboom ziek wordt, steekt hij zijn buurman niet aan”. “De taxuskever heeft hier geen kans omdat kippen en padden die opeten, loopeenden eten de naaktslakken op en huisjesslakken zijn dol op dopluis.
Dat natuurlijke evenwicht zonder bestrijdingsmiddelen wordt ook gewaardeerd door reeën en fazanten en veel andere dieren uit de omgeving: “die hebben hier hun kraamkamer.” “Het begint allemaal bij een gezonde bodem” legde Overgoor de dertig bezoekers van de excursie uit. “Als je een gezonde bodem hebt, krijg je gezonde producten. En als wij gezonde producten eten krijg je gezonde mensen. Zo simpel is het. Dus eigenlijk is mijn bodem het kostbaarste bezit. Niet de boom die ik verkoop vanuit de kwekerij, maar de kluit waar die in staat.” Tijdens de excursie kwam ook het maaibeleid van bermen, perkjes en velden aan de orde. Daar waar het kan moet je niet vaker dan eens per jaar maaien. Maar of dat nu in het voorjaar moet (om de natuur in de winter schuilplaats te geven, in het najaar (als de zaadjes weer gevallen zijn) of in de zomer (als het gras op z’n hoogst is)? Voor alle drie is wel wat te zeggen. De conclusie is daarom eigenlijk heel simpel: verdeel het terrein in drie delen en pas alle opties toe.
Powered by WPeMatico