Oud-wethouder Jan Brink uit Zwolle is vanaf 1 januari de nieuwe voorzitter van het Rode Kruis district IJsselland. Hij volgt Dieke Frantzen-Boeve op. Zij is verhuisd en woont niet langer in de regio. De functie van districtsvoorzitter is vrijwillig en onbetaald.
Brink gaat de tien afdelingen binnen het district op bestuurlijk niveau ondersteunen. “De afgelopen jaren is veel gebeurd binnen het Rode Kruis. De organisatie is zich veel meer op noodhulp gaan richten en vanwege de nieuwe EHBO-veldnorm gaan we onze vrijwilligers nog beter opleiden.”
Sinds kort vallen enkele afdelingen direct onder het district. “Dat vraagt om een iets andere organisatie van het district. Ik werk daarbij nauw samenwerken met collega’s in district Twente. Daar kennen ze al vestigingen die onder het district vallen.”
Eén tak van het Rode Kruis heeft Brinks speciale aandacht. “Wat veel mensen niet weten, is dat vrijwilligers van het Rode Kruis gastlessen geven op scholen. Ze vertellen daar over humanitair oorlogsrecht. Als oud-wethouder van Onderwijs kan ik dat alleen maar aanmoedigen.”
Voor Brink is het Rode Kruis niet nieuw. Hij kwam voor het eerst in aanraking met de organisatie tijdens zijn werk bij Rijkswaterstaat. “Van 2012 tot 2014 was ik daar manager met crisiscoordinatie in mijn pakket. In die functie heb ik grote rampenoefeningen georganiseerd. Daar viel me op hoe belangrijk en professioneel een vrijwilligersorganisatie als het Rode Kruis is.”
Binnen het district was hij sinds een jaar vrijwilliger bij het mediateam. “Fotografie ismijn grote hobby. Ik zal echt nog wel het hesje van het mediateam aantrekken om foto’s te maken van vrijwilligers in het district die fantastisch en belangrijk werk doen.”
Brink werkt als zelfstandige en heeft een adviesbureau voor managers en bestuurders op het gebied van innovatie en smart cities en is toezichthouder.
Over het Rode Kruis district IJsselland
Het district IJsselland is de bestuurlijke paraplu voor de afdelingen en vestigingen: Kop van Overijssel, Zwartewaterland, Staphorst, Kampen/IJsselmuiden, Ommen, Salland-Midden (Olst-Wijhe en Raalte), Deventer, Vechtdal (gemeente Hardenberg), Zwolle en DaLeNi (Dalfsen, Lemele en Nieuwleusen).
Binnen het district zijn honderden evenementenhulpverleners en leden van noodhulpteams actief. Ook geven vrijwilligers gastlessen humanitair oorlogsrecht op scholen en geven Rode Kruisers workshops ‘Goed Voorbereid’ over noodsituaties in huis.
De grenzen van het district komen overeen met die van de veiligheidsregio IJsselland waarin politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening bij rampen samenwerken.
|