Trillende handen, dementie, depressies, in Trouw een artikel over de gevolgen voor de boer die bestrijdingsmiddelen gebruikt in de landbouw. Olst-Wijhe verbiedt het daarom. Raalte wil er niet over praten. Maar GroenLinks is er vorige week dan toch over begonnen. Dat lijkt me een goed moment om de artikelenreeks op OpinieinSalland over het gebruik van roundup in Salland een volgend hoofdstuk te geven.
Door Harrie Kiekebosch
De afgelopen artikelen – geschreven door meerdere opiniemakers – hebben in de kern de volgende inhoud.
– Roundup lijkt schadelijk voor de gezondheid. In andere landen hebben rechters de producent al veroordeeld tot zware boetes voor overleden of ernstig ziek geworden mensen, vooral boeren die het uitrijden.
– De minister van Landbouw heeft Staatsbosbeheer verplicht gebruikers van haar grond contractueel te verbieden roundup te gebruiken.
– Steeds meer gemeenten en provincies in Nederland verbieden dat gebruik op pachtgrond.
– Dat verbod is wettelijk vastgelegd omdat daar in Gilze-Rijen een gerechtelijke uitspraak over is gedaan.
Olst-Wijhe heeft al een glyfosaatverbod standaard opgenomen in pachtcontracten voor bijvoorbeeld Noordmanshoek. Hans de Kort heeft de gemeente Raalte gevraagd het roundup-verbod op z’n minst te agenderen. Niet om het verbieden (wat natuurlijk wel het doel van Hans is), maar om te beginnen er eerst maar eens gewoon over te praten. Met de billen bloot, dus eigenlijk. Daar is geen interesse in, kreeg De Kort als antwoord, en daarbij werd hem meegedeeld dat iets wél op de agenda komt als ook maar één partij dat wil. Daar volgde toen uit dat ook GroenLinks niet over landbouwgif wil praten, terwijl die partij afgelopen zomer toch waarschuwingsbordjes plaatste bij geel gespoten velden. Afgelopoen week heeft Ralph Mulder van die patij echter het voortouw genomen de discussie toch aan te gaan. Benieuwd wat de bestuurspartijen VVD, Gemeentebelangen en CDA vinden. Ook benieuwd of PvdA, D66 en Burgerbelangen aanhaken.
We hebben als OpinieinSalland overigens ook IJssellandschap gevraagd of zij hun pachters een verbod opleggen in de contracten, net als andere landgoedeigenaren dat ook doen. We kregen als antwoord dat ze geen tijd hadden om te antwoorden. Wij zien dat als een ‘nee, wij verbieden het niet.’
Kortom: er komen steeds meer bewijzen dat roundup ernstig ziekmakend is. Er is een mogelijkheid gebruik te verbieden. Olst-Wijhe doet dat ook. Raalter politici willen er niet eens over praten.
Hoe boud is dan de redenatie dat de Raalter politiek medeplichtig is aan ziektes (en erger) die haar beleid tot gevolg heeft?
Het bericht Raalter politiek medeplichtig aan ziektes vanwege roundup? verscheen eerst op Opinie in Salland.
…
Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl