De Oogstgave van 2010 is bestemd voor het project: Weeskinderen in Kitojo, een dorp in Oeganda.
In Kitojo in het westen van Oeganda woont een zwakke groep van 40 weeskinderen en hun voogden binnen een arme gemeenschap van 800 inwoners. In het dorp sterven veel mensen vroeg aan aids of malaria, waardoor veel kinderen zonder moeder en/of vader leven. Traditiegetrouw worden deze kinderen opgevangen door familie, maar vaak kan de familie zelf amper het hoofd boven water houden. Daarom groeien veel van deze weeskinderen op zonder verzorging, liefde en aandacht.
Om voedselzekerheid voor deze weeskinderen te garanderen is een coöperatieve boerderij opgezet en vier hectare grond aangekocht. De opbrengst van de oogstgave wordt gebruikt voor het produceren van voedsel uit de landbouw door het houden van koeien, varkens en bijen, maar ook door het kweken van groente en fruit. Geld lenen bij een bank is niet mogelijk, omdat de banken een torenhoge rente vragen. Met het geld van de oogstgave is het voor deze kinderen en gastouders wel mogelijk om iets op te bouwen.
Verder is er naast de zorg voor voedsel ook aandacht voor beter onderwijs en gezondheidszorg. In Oeganda is de ziekte malaria een nog groter probleem dan aids. Slapen onder muskietennetten kan de malaria aanzienlijk verminderen. Ook thee getrokken uit het Artemisiaplantje is een middel om malaria te bestrijden.
Bas Naterop, afkomstig uit Raalte, is erg begaan met het lot van de weeskinderen in Kitojo. Hij ontmoette daar zijn vrouw Ruth die zich bijzonder inzet voor deze kinderen uit haar dorp. Samen met o.a. familie van Bas wordt de stichting Second Home opgericht. De inwoners van Kitojo zijn erg betrokken en verlangen ernaar hun steentje bij te dragen. In plaats van overleven zonder uitzicht of hoop, komen er kansen op een beter leven voor de mensen van Kitojo.
Giften kunnen nog worden overgemaakt op bankrekeningnummer 1429.67.157 t.n.v. Oogstgave, Raalte. De commissie Oogstgave van Stöppelhaene overhandigt dinsdag 12 oktober de totale opbrengst aan stichting Second Home. Omdat de Oogstgave een ANBI-erkenning (Algemene Nut Beogende Instelling) heeft, zijn giften aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Overigens heeft de Stichting Wilde Ganzen aangekondigd dit jaar met een bijdrage de Oogstgave te ondersteunen.