Peter Buwalda (1971 Brussel) schreef essays en verhalen voor literaire tijdschriften zoals de Gids, Hollands Maandblad en Vrij Nederland. Hij was medeoprichter van het tijdschrift Wah-Wah.
In 2010 debuteerde Buwalda met “Bonita Avenue”. Daarvoor ontving hij vijf prijzen en er gingen 350.000 exemplaren over de toonbank. Het boek werd vertaald in 7 talen.
In 2019, 8 jaar en 5 maanden, later verscheen zijn tweede roman “Otmars zonen”. Die laatste vijf maanden had Buwalda hard nodig. Hij was al twee jaar bezig met deel twee toen de publicatiedatum voor deel 1 in zicht kwam. Bij nader inzien was de schrijver niet helemaal tevreden met het concept van “Otmars zonen”. Hij heeft vijf maanden uitstel gevraagd bij de uitgever en ook zijn plan voor een trilogie uit de doeken gedaan. Met twee extra contracten op zak en meer tijd heeft hij nog veel kunnen verbeteren.
“Otmars zonen” werd na verschijning meteen bekroond met de BookSpot Literatuur Lezersprijs.
Het boek is het eerste deel van een trilogie. De twee nog te verschijnen delen hebben al een titel: “De jaknikker” en “Hysteria”. Buwalda heeft voor de drie delen een bijzondere indeling bedacht. Elk deel beslaat 37 hoofdstukken. Het eerste deel begint met hoofdstuk 111. En zo telt Buwalda terug tot hoofdstuk 1 in het laatste deel. Het getal 111 is niet voor niets belangrijk, want dat slaat op de pianosonate 32 opus 111 van Beethoven, die een belangrijke rol speelt in het boek.
In het kort: de jonge Ludwig Smit, werkzaam bij Shell, bezoekt op het Russische eiland Sakhalin Shell kroonprins Johan Tromp om hem een methode aan te prijzen om olievelden door te meten. Tegelijkertijd wil onderzoeksjournalist Isabelle Orthel deze Tromp spreken over zijn aandeel in een ontvoering in de tijd dat hij in Nigeria werkte.
Graag tot zondagavond 16 februari om 19.30 uur in de Oude Mariakerk.
Leden gratis entree, introducés en bibliotheekleden €7,50, niet-leden €12,50
…
Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl