PEC Zwolle had liever bovenaan een andere ranglijst gestaan. De KNVB legde sinds de coronacrisis voor tonnen aan boetes op aan voetbalclubs wegens misdragingen van supporters en PEC Zwolle werd het vaakst bestraft. Vijftien keer. Het kostte de vorig seizoen naar de eredivisie gepromoveerde club bijna 84 duizend euro.
Xander Czaikowski, algemeen directeur van PEC Zwolle, betreurt het dat zijn club bovenaan de boetelijst staat. Zwolle-supporters benadeelden hun club financieel onder anderen door brandstichting, het aanrichten van vernielingen en het gooien van vuurwerk.
Gevoel dat we machteloos staan
Op de nieuwswebsite van de NOS lezen we dat is gedrag is dat de club volgens Czaikowski met allerlei maatregelen probeert tegen te gaan. “We hebben het afgelopen jaar veel tijd gestoken in onze veiligheidsorganisatie, die is redelijk op de schop gegaan. We hebben een nieuw veiligheidsbeleid geschreven, samen met de supporters. En een gedragscommissie opgesteld. We hopen dat we dit jaar minder straffen krijgen opgelegd en dat onze supporters zich meer zullen gaan gedragen.”
Kleine clubs hoog op de lijst
Opvallend aan de lijst die de NOS publiceerde, en dat merkt Czaikowski ook op, is dat relatief kleinere clubs bovenin de boetelijst te vinden zijn. Van de traditionele drie grote clubs staat alleen PSV in de top-10.
Wij tekenen altijd beroep aan
Hoe dat mogelijk is? PEC-directeur Czaikowski zoekt naar een verklaring. “Wij tekenen altijd beroep aan tegen de vooronderzoeken die wij binnen krijgen en wat je dan merkt is dat het weinig tot niets uithaalt. We hebben een aantal keer geprobeerd om juridisch beroep aan te tekenen en zelfs een oud-veiligheidscoördinator uit zijn pensioen gehaald om onze bezwaarschriften te schrijven. Eigenlijk leidt dat tot niets.”
Grotere clubs disculperen
“Wat ons opvalt, is dat er een aantal strafzaken niet op het lijstje terecht zijn gekomen, waardoor er bij ons de indruk is ontstaan dat grotere clubs het vaker lukt om zich te disculperen (om onder de straffen uit te komen, red.). Ik vermoed dat het ermee te maken heeft dat grotere clubs meer budget hebben voor een betere veiligheidsorganisatie en verdediging bij strafzaken”, aldus Czaikowski.
“Als je kijkt naar een club als Feyenoord”, gaat Czaikowski verder. “Die club heeft een jurist in dienst die al 29 jaar binnen de voetballerij werkt. Dat hebben wij niet, dus voor ons is het heel lastig een goed verweer te schrijven en lukt het ons zelden om onder een strafmaat uit te komen.”
Onrechtvaardig
Zo knaagt het bij Czaikowski dat de KNVB PEC Zwolle strafte na een sfeeractie met vuurwerk en dat de club Feyenoord niet bestraft werd voor het aanstekerincident met Davy Klaassen afgelopen seizoen. “Ook hier zit iets onrechtvaardigs in.”
Volgens de PEC Zwolle-directeur zijn er meer kleinere clubs in het Nederlandse betaald voetbal die met deze problemen kampen. “We hebben hier al veel overleg over. Het beeld wat ik schets, dat we het gevoel hebben dat we als kleinere clubs een beetje machteloos staan, leeft bij meer clubs.”
Lees verder onder de foto…
De NOS heeft alle op de KNVB-site gepubliceerde tuchtzaken bij elkaar gebracht en geanalyseerd. In deze tool kun je zien welke boetes clubs hebben gehad:
Niet onterecht
Czaikowski verklaard aan de NOS dat hij niet vindt dat zijn club wegens wangedrag van supporters onterecht gestraft is door de KNVB. De algemeen directeur zegt dat zijn club veel maatregelen neemt om het gedrag van de clubaanhang tegen te gaan. Maar, zegt hij, er moet iets veranderen in het bestraffen van clubs.
“Anders blijft het zo doorgaan”, zegt Czaikowski. “Dan blijf je straffen opleggen maar verander je daar niets mee. Het uiteindelijke doel moet zijn dat je met z’n allen iets oplost in plaats van dat je alleen maar straffen uitdeelt en boetes oplegt.”
PEC ziet verbetering
Bij PEC Zwolle gelooft Czaikowski na de herziening van het eigen veiligheidsbeleid in verbetering. “Je ziet in de straffen die we afgelopen seizoen hebben gehad dat het is verbeterd.” Tweederde van het totale boetebedrag kwam na straffen voor incidenten tijdens het seizoen waarin PEC degradeerde (2021/22), een derde van het totaal kwam uit het afgelopen seizoen (2022/23), waarin de club promoveerde.
Czaikowski heeft vertrouwen dat PEC Zwolle “in de toekomst niet meer bovenaan dit lijstje zal verschijnen.”