De Overijsselse gemeenten krijgen volgend jaar bijna 100 miljoen euro extra voor de jeugdzorg. Dat blijkt uit een brief van demissionair minister Kajsa Ollongren aan alle gemeenten. Het demissionaire kabinet bracht eerder al naar buiten dat het volgend jaar 1,3 miljard euro extra beschikbaar zou stellen. Nu is ook de verdeling van dat bedrag bekend.
Tot vreugde van wethouder Mark Paters van de gemeente Twenterand, krijgt zijn gemeente volgend jaar ruim drie miljoen euro extra voor jeugdzorg. Hij luidt al langer de noodklok over het tekort. Projecten in zijn gemeente lopen vertraging op of komen helemaal niet van de grond omdat er veel geld opgaat aan jeugdzorg. De extra drie miljoen ontvangt hij met open armen. Maar het moet niet bij een eenmalige gift blijven. Paters: “Dan is het slechts een druppel op een gloeiende plaat.”
Paters en al die andere wethouders met jeugdzorg in hun portefeuille kunnen de komende jaren hopen op meer geld. Het Rijk pompt volgend jaar 1,3 miljard euro richting de gemeenten. Dat is namelijk de uitkomst van de arbitragezaak die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had aangespannen tegen het kabinet.
De arbitragecommissie vindt dat er in 2023 en 2024 1,6 miljard euro extra bovenop de huidige budgetten moet gaan. Daarna zou dat bedrag volgens de commissie jaarlijks af kunnen lopen tot 800 miljoen extra in 2028. Het nieuwe kabinet zal hierover de knoop moeten doorhakken.
Uitkomst arbitragezaak
“Fantastisch nieuws”, noemde burgemeester Martijn Dadema van de gemeente Raalte de uitkomst van die arbitragezaak eerder deze maand al in een interview op Radio Oost. “We zien heel veel gemeentes die echt hard moeten bezuinigen, omdat we de jeugdzorg natuurlijk wel willen uitvoeren. Die kosten worden wel gemaakt. Er zijn veel gemeenten in Overijssel die financieel stevige keuzes hebben moeten maken. Die krijgen nu financiële verlichting.”
Zuiniger zijn
Behalve het extra geld hebben de gemeenten ook een opdracht gekregen om de kosten terug te brengen. Met andere woorden, er moet efficiënter worden gewerkt. Dadema ziet daarvoor volop kansen. “Het Rijk zegt terecht dat de jeugdzorg op de korte en lange termijn beter kan, tegen minder kosten. Gemeenten moeten dus aan de bak.” Volgens Dadema kunnen de administratieve lasten omlaag en moet er scherper gekeken worden wat er wordt verstaan onder jeugdzorg. “Moet je elke hulpvraag van een jongere direct in behandeling nemen?”