Onderzoek naar effecten vogelgriepvaccin door laboratorium in Deventer

Sinds begin 2021 is in Nederland regelmatig vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels en bedrijven. Bij onder andere Royal GD (Gezondheidsdienst voor Dieren) in Deventer vindt er nu onderzoek plaats naar het effect van twee vogelgriepvaccins in de praktijk. Het is voor het eerst dat kippen in Nederland in een veldproef een vaccinatie krijgen tegen vogelgriep.

Het gaat om 1800 kippen die een vaccinatie krijgen tegen hoogpathogene vogelgriep: een belangrijke stap richting het grootschalig vaccineren van pluimvee tegen dit virus. Belangrijk, omdat veel kippen overlijden aan en door het virus. Tevens kost dit de betrokken pluimveehouders veel geld.

Effect vaccin in praktijk
Uit eerder onderzoek is gebleken dat twee vectorvaccins tegen de vogelgriep effectief zijn tegen verspreiding van het virus. Nu zijn er verschillende universiteiten en een laboratorium aangewezen die onderzoeken of deze twee vaccins ook effectief zijn in de praktijk. Het gaat om Wageningen University & Research (WUR), Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht en dus Royal GD in Deventer.

Veldproef
De veldproef vindt plaats op twee boerderijen in Overijssel en Flevoland. Bij de start van de proef worden de kuikens ingedeeld in verschillende testgroepen. Op gezette tijden worden met een aantal kippen uit de veldproef een proef gedaan in het laboratorium om de effectiviteit tegen infectie te onderzoeken. Gedurende de proef worden de kippen intensief gemonitord en gecontroleerd. De veldproef is een wetenschappelijk onderzoek en de producten van de gevaccineerde kippen worden niet op de markt gebracht. Een deel van de kuikens krijgt na drie maanden een tweede prik. Uit bloedonderzoek moet blijken of de kippen immuniteit tegen het virus opbouwen.

De proef duurt tot in het derde kwartaal van 2025. De eerste resultaten worden halverwege volgend jaar verwacht.

Alert blijven
Het ministerie van LNV benadrukt dat het belangrijk is dat pluimveehouders alert blijven en een verdenking van vogelgriep zo snel mogelijk melden bij de Nederlandse Voedsel- en Waterautoriteit (NVWA). Ook is het van belang om de verplichte hygiënemaatregelen te blijven toepassen. Deze maatregelen zijn volgens het LNV op dit moment de beste manier om de kans op een vogelgriepbesmetting te beperken.

Over Salland TV

x

Check Also

Presentatie door fysiotherapeuten bij MS-contactmiddag op 23 november

Contactmiddag voor mensen met MS (Multiple Sclerose) op zaterdag 23 november en ...