OM eist werkstraf voor bedreiging gemeenteraad Staphorst

De officier van justitie heeft vandaag voor de politierechter in Zwolle een werkstraf van 160 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk, geëist tegen een 36-jarige man uit Staphorst. De man stormde op 6 oktober 2015 met een paalhamer de raadszaal van de gemeente Staphorst binnen, waar op dat moment de gemeenteraad vergaderde. Bij zijn aanhouding later op de avond zou de man een agente hebben mishandeld.

De verdachte leefde al jaren in onmin met de gemeente over een bestemmingsplanwijziging van zijn woonhuis/bedrijfspand in Staphorst. Op 6 oktober besprak de gemeenteraad van Staphorst of een intern onderzoek naar deze kwestie openbaar gemaakt zou worden. De man besloot aanvankelijk om thuis te blijven, zijn vrouw ging als inspreker naar de vergadering. Op het moment dat de man een telefoontje kreeg van een journalist over het verloop van de vergadering, sloegen bij hem, zoals hij zelf verklaarde, ’de stoppen door’. Hij reed naar het gemeentehuis, pakte een paalhamer uit zijn auto en stormde daarmee de raadszaal binnen. De man kon al snel overmeesterd worden en liet de hamer vallen.

Dat laat volgens de officier van justitie onverlet dat de aanwezige raadsleden en wethouders zich wel degelijk bedreigd hebben gevoeld. Ook de mishandeling van een agente, later op de avond bij zijn aanhouding in de woning, achtte de officier bewezen.
,,Wethouders, raadsleden en politie moeten hun werk kunnen doen’’ aldus de officier van justitie in het requisitoir. ,,Als je het niet eens bent met de gemeente, ga je inspreken. Als je wordt aangehouden, ga je mee, dan moet je je verzet staken.’’
,,Het lijkt aan de orde van de dag’’, aldus de officier van justitie: ‘’Mensen menen het recht te hebben om naar een raadsvergadering te gaan en met geweld of bedreiging af te dwingen dat ze hun zin krijgen. In zo’n maatschappij, waarin raadsleden bang moeten zijn om hun werk te doen, willen we niet leven.’’

Bij de strafmaat hield de officier van justitie rekening met het beleid dat geweld of bedreiging tegen personen met een publieke taak tot strafverzwaring leidt. Maar ook is rekening gehouden met het feit dat de man door de slepende kwestie zeer geëmotioneerd was.

De politierechter achtte de bedreiging en de mishandeling van de agente bewezen. Hij matigde de straf en legde een werkstraf van 100 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk op. De agente kreeg een schadevergoeding van 400 euro toegewezen.

Over Salland TV

x

Check Also

Presentatie door fysiotherapeuten bij MS-contactmiddag op 23 november

Contactmiddag voor mensen met MS (Multiple Sclerose) op zaterdag 23 november en ...