‘Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt’

De zin staat in het boek ‘Bezonken rood’ van Jeroen Brouwers. En op de vele blauwe t-shirts die zaterdagochtend op de Loswal in Wijhe te zien waren. Het is een moeilijke zin, mede door de dubbele ontkenning. We vragen het maar even aan Gooitske Zijlstra van de organisatie. “Het staat voor, dat alles samenhangt en samenwerking belangrijk is. Alleen als we samenwerken kunnen we de plastic soep aan. Wat er in andere landen in andere rivieren gebeurt heeft uiteindelijk effect op het water in de Ijssel.”

Inmiddels zijn er aan de horizon drie grote sloepen op de IJssel verschenen. De roeiers varen de rivier af om aandacht te vragen voor voor een schone en drinkbare IJssel. De ‘afzaktocht’ is een initiatief van ‘Schone IJssel’ in samenwerking met sloeproeier Aidan Scherpbier. Hij woont in Oene en stak in 2021 met een tweepersoons roeiboot de Atlantische Oceaan over. 

Stoere roeiers

Zaterdagmorgen meerden de stoere roeiers dus even aan in de jachthaven naast de Loswal in Wijhe. Niet alleen om te pauzeren, maar ook omdat daar, onder meer door Van Remmen UV Technology uit Wijhe, informatie verstrekt werd over vervuiling in de IJssel.

We hebben dus al grote stappen gemaakt

Wethouder Marcel Blind was blij met de aandacht voor de IJssel die zo onlosmakelijk aan Olst-Wijhe verbonden is. “De meeste troep is er al wel uit, in de jaren 60 en 70 durfden we hier niet het water in, dat zag gewoon bruin. We hebben dus al grote stappen gemaakt.” Blind heeft het gevoel dat het nu om de laatste loodjes gaat, misschien niet om het water weer drinkbaar te maken, maar dan toch om Vitens die taak makkelijker te laten uitvoeren. Want drinkwater wordt schaars en over tien jaar dubbel zo duur.

Landbouwgif en medicijnresten

Ton van Remmen trof in zijn metingen vooral landbouwgif en medicijnresten in het IJsselwater aan. Jaarlijks komt minstens 190.000 kilo aan resten van medicijnen via het toilet in het riool terecht. Er wordt vooral veel restafval van ibuprofen en paracetamol aangetroffen. Dat komt uiteindelijk ook allemaal in de IJssel terecht.

Meer plastic dan vis 

Naast medicijnen en landbouwgif kun je ook veel plastics in het water vinden. Volgens een woordvoerder doet Rijkswaterstaat soms zelfs metingen dat er meer plastic dan vis in het water zit.Om in scheepvaart termen te blijven, het roer moet om, om de IJssel ook voor de toekomst een levensader te laten zijn. Volgens wethouder Hans Olthof is de gemeente daarvoor niet aan zet. Want in zijn gemeente is er niet veel industrie meer die het water van de IJssel nodig heeft. De meeste vervuiling komt met het water van elders.

Radiografisch bestuurde boten

De firma Royal Eijkelkamp uit Giesbeek zet zich al jaren in voor de ontwikkeling en levering van verschillende oplossing om de kwaliteit van water te meten. Ze gaven een demonstratie van radiografisch bestuurde boten die bij een onderzoek gebruikt kunnen worden.

Op de Loswal konden de bezoekers onder het genot van een kopje koffie en een broodje verschillende informatiestands bekijken. Later op de zaterdag zijn de roeiers aan het einde van hun tocht in Kampen binnengehaald door gedeputeerde Martijn Dadema.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Grondsanering bij voormalig drugslab in Den Nul grotendeels afgerond

De sanering van de vervuilde grond bij het voormalige drugslab in Den ...