Na 1 januari altijd even gemopper aan de balie bij apothekers

Bron: KNMP/de Stentor
Elk jaar veranderen er per 1 januari wel een aantal zaken door overheidsbeleid of nieuwe eisen van verzekeraars op het gebied van medicijnvergoedingen.

Apothekersorganisatie KNMP is een campagne gestart om klanten te verzoeken om beleefd te blijven aan de balie. Is dat echt nodig? Apothekers in Salland zeggen van wel, laten ze aan dagblad De Stentor weten.

Apothekersassistenten zijn het eerste aanspeekpunt, zij krijgen de vragen over wéér een ander kleur pilletje, waarom iets wel of niet vergoed wordt, en tot voor kort nog wel. Het staat allemaal in de verzekeringsvoorwaarden, maar dat ligt niet bij de apotheek, vertelt apotheker Van der Veen, apotheker in Raalte aan Salland1.

“Mensen sluiten zelf de zorgverzekering af. Wij moeten ons houden aan wat de verzekeraar aangeeft en dat is niet altijd goed nieuws. Zo komt het voor dat een medicijn niet leverbaar is, er een ander merk over de toonbank gaat. Is de patiënt weer toe aan nieuwe voorraad, is het oude ineens wél weer leverbaar of is het toch een ander uitziend pilletje. Dat geeft ook verwarring en dat levert ook wel discussie op aan de balie, zegt Van der Veen.

“Niet iedereen verdiept zich er goed in, die verantwoordelijkheid ligt natuurlijk ook bij jezelf”, zegt ook apotheker Sijtze Blaauw tegen De Stentor. Maar ook de mensen die zich wél geïnformeerd hebben, komen soms van een koude kermis thuis. ,,De klantenservice van de verzekeraar zegt in algemene zin iets over de polisvoorwaarden, maar de echte kleine lettertjes komen pas naar voren als je aan de balie staat.”

Daarbij komt ook dat de contracten van de apothekers met zorgverzekeraars nog niet allemaal rond zijn, en daarmee ook niet de gevolgen voor de klanten. Het kan zijn dat verzekerden daardoor nu hun medicijnen moeten voorschieten zonder te weten of ze dat nog vergoed krijgen.”

Apotheker Van der Veen is niet van mening dat het probleem van agressie hier betrekkelijk klein is, hier reageren de mensen nog wel aardig netjes, hoor.

Collega Peter Bosma uit Deventer heeft helaas een andere ervaring. “Als mijn kind doodgaat, is het jullie schuld’, krijg je dan te horen.”

Hij is van mening dat de overheid veel actiever zou moeten zijn met voorlichting over veranderingen”, vindt Peter Bosma. ,,Het voelt alsof ze het allemaal bij ons neerleggen. Dat is niet fair.”

Foto: Apotheek Westdorp Raalte

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Presentatie door fysiotherapeuten bij MS-contactmiddag op 23 november

Contactmiddag voor mensen met MS (Multiple Sclerose) op zaterdag 23 november en ...