In de afgelopen weken zijn in het Ludgeruskwartier in Deventer vier kleurrijke muurschilderingen gemaakt, ook wel murals genoemd. Op deze manier vragen woonbedrijf ieder1 en de gemeente Deventer aandacht voor de grote vernieuwing van deze buurt.
Woonbedrijf ieder1 gaat in het Ludgeruskwartier 256 woningen slopen en bouwt daar 430 tot 500 woningen voor terug. Daarmee komt er een impuls voor de stad die vele mensen aan een nieuw (t)huis gaat helpen. Dit is hard nodig vanwege de huidige wooncrisis en sluit daarmee aan op de ambities van de gemeente Deventer. Om de wijk te kunnen vernieuwen, offeren 256 huishoudens in de wijk hun huis op. Het is voor hen een stressvolle tijd, waarin woonbedrijf ieder1 de huurders zoveel mogelijk ondersteunt. Zo biedt Woonbedrijf ieder1 de huidige bewoners aan terug te keren naar een nieuw huis in de buurt met behoud van hun huurprijs.
Gesprekken met bewoners
Tijdens het maken van de vier muurschilderingen hadden de organisatie en de kunstenaars prachtige gesprekken met de buurtbewoners. Interessant om te horen wat buurtbewoners beweegt en wat ze vinden van de muurschilderingen. Velen maakte dagelijks een foto van het ontstaan van de murals en nodigden de kunstenaars uit voor een kop koffie of een hapje te eten. Een bewoner zei: “De buurt kan wel wat kleur gebruiken, zeker na de brand in de Eleonorastraat afgelopen week.” Een ander gaf aan: “Ik wil op de nieuwbouw ook zo’n mooie muurschildering!”
Street Art Streets Murals met een verhaal
In samenwerking met Street Art Streets werd door vier verschillende kunstenaars een muurschildering gemaakt, alle in een eigen stijl en eigen invulling aan het thema “VerThuizen”. Street Art Streets vertelt verhalen van Deventer in de vorm van muurschildering. Er is gekozen voor nationaal en internationale kunstenaars. Dit past helemaal goed bij Deventer als vernieuwende, eigenwijze Hanzestad. In de vroegere Hanze periode werden er ook kennis en producten uit verschillende (inter)nationale steden naar Deventer gehaald. Dit zorgde voor welvaart. Street Art Streets doet dit ook, wij werken graag met kunstenaars uit Deventer, maar halen ook graag (inter)nationale kunstenaars naar de stad om Deventer kleurrijker te maken.
Vier murals met een Verhaal:
“Moving Residents” door Artez in de LebuinuslaanDeze mural verbeeldt een buurtbewoonster die haar thuis verhuist op een houten stoel. Het thuis is verbeeld in planten, haar favoriete boek “beautiful Journee with iuna the dog” (de hond van de artiest die in veel van zijn Murals terug komt) en natuurlijk muziek in de vorm van de prachtige oude platenspeler.
Tekst gaat verder onder foto
“Last Dance” – Tymon de Laat in de Eleonorastraat
Tymon neemt in zijn reizen over de wereld, foto’s van mensen die hij ontmoet, vaak reizen deze mensen zelf niet, hij neemt deze beelden mee verbeeld deze foto’s in zijn murals over de hele wereld, om verschillende culturen met elkaar kennis te laten maken. Op deze muur zie je een jonge dame van Uruguayaanse afkomst die een lokale traditionele dans uitvoert in Tucuarembo, het hartland van de Gauchos (boeren) van Uruguay. Zij draagt een jurk in de kleuren van de rood/witte vlag van Deventer en de beweging in de jurk staat symbool ook voor de beweging door het herstructurering project in het Ludgeruskwartier. Zij staat op het punt om een stap naar voren te nemen. Ze kijkt met goede hoop en onbevreesd naar de horizon en de toekomst van deze wijk.
Tekst gaat verder onder foto
“Samen LHBTQIA+” – Marije Maria in de Berenoldstraat
Marije Maria maakte in haar kleurrijke illustratieve stijl een mural die het “We gaan dit samen doen, met z’n alle” gevoel weer geeft. De kunstenaars kregen verhalen uit de buurt ter inspiratie voor de muurschildering. Toen Marije hoorde dat een bewoner van de wijk zich inzet voor de LHBTQIA+ community hoefde ze niet lang na te denken over het onderwerp, aangezien ze hier graag al een langere tijd een muurschildering voor wilde creëren.
Tekst gaat verder onder foto
“Temporary” – Gijs Vanhee in de Varlarstraat
Deze mural zit vol details van dit project zoals de buiten lamp naast de voordeur, de steiger pijpen van de steunbalken in de flat er tegenover. De naam “Kroosduiker” op het zijl scheepje verwijst naar een onlangs overleden buurtbewoner die schepen in flessen verzamelde. Ook het raam, een stopcontact, de tuinslang, wasbak en zelf soep lepel die nog aan de gevel van deze woning hingen, verwerkte Gijs prachtig in de mural. Gijs uit België beschilderde het Info-huis van dit project.
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl
Powered by WPeMatico