Minder plastic in oceanen, maar hoe wordt de IJssel schoongehouden?

Goed nieuws! Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht werd onlangs duidelijk dat er veel minder plastic in de oceanen belandt dan eerder gedacht. Eerdere schattingen varieerden van 50 tot 300 miljoen ton plastic, in werkelijkheid is het 3,2 miljoen ton. Wat gebeurt er eigenlijk in Salland om het water schoon te houden? In de IJssel bijvoorbeeld.

De onderzoeksresultaten van Universiteit Utrecht verbaast Milieuorganisatie Schone Rivieren niet. Projectleider Joost Barendrecht vertelt dat het probleem namelijk veel dichterbij huis ligt: in onze rivieren. Hij legt uit dat het afval met hoog water meestroomt in de rivieren: ”Veel blijft hangen in de vegetatie en bij laag water blijft het achter op de oevers.”

Schone Rivieren
Nederland is rijk aan schitterende rivieren. Om er alles aan te doen deze schoon te houden, onderneemt de milieuorganisatie actie op verschillende rivieren. Denk hierbij aan de Maasdelta, Rijn, Waal en ook de IJssel. Ze ondernemen actie aan de hand van de O’s: opruimen, onderzoeken, ontdekken en oplossen. Ruim 5000 vrijwilligers ruimen jaarlijks met elkaar zo’n 30.000 kilo afval langs de rivieren op en ruim 1000 vrijwilligers doen twee keer per jaar onderzoek naar rivierafval op ruim 500 locaties in Nederland.

Tekst gaat verder onder foto

Foto van het afval dat de milieuorganisatie onlangs uit het water haalde
Foto van Instagrampagina: Schone Rivieren

Project Schone IJssel
Door de grote inzet van de organisatie, hebben de vrijwilligers al veel voor elkaar kunnen krijgen. Om het zwerfafval in de IJssel aan te pakken is het project Schone IJssel opgestart. Dit project is een samenwerking tussen vele initiatieven langs de rivier. De provincie Overijssel is in dit kader in 2019 gestart met activiteiten. Hierboven werd al aangegeven dat er veel kilo afval uit de rivieren en langs oevers wordt gehaald. Dit wordt gerealiseerd door bijvoorbeeld opruimacties die regelmatig worden georganiseerd en World Cleanup Day. In het kader van het landelijk rivierafvalonderzoek, wordt er sinds 2020 op ongeveer 60 locaties langs de IJssel twee keer per jaar de hoeveelheid en samenstelling van het aangespoelde afval geregistreerd. Met deze informatie wordt onder andere geïdentificeerd op welke plekken zwerfafval zich ophoopt. Ook kan er op basis van de gevonden items worden vastgesteld wat de belangrijkste bronnen van zwerfafval zijn.

Onderwijs
Dat kinderen de toekomst zijn, weet milieuorganisatie Schone Rivieren maar al te goed. Ruim 100 leerlingen van middelbare scholen in Zwolle, Kampen en Olst-Wijhe zijn in 2021 daarom aan de slag gegaan als Woordvoerders van de Rivier. Aan de hand van de vier O’s brachten zij in kaart wel problemen er spelen langs de IJssel op het gebied van zwerfafval. Deze kennis werd uiteindelijk weer in de praktijk gebruikt, zoals tijdens een ontwerpwedstrijd voor nieuwe prullenbakken rondom scholen.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Presentatie door fysiotherapeuten bij MS-contactmiddag op 23 november

Contactmiddag voor mensen met MS (Multiple Sclerose) op zaterdag 23 november en ...