Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt dat het gebrek aan geneesmiddelen dit jaar de spuigaten uitloopt. Vorig jaar registreerde de organisatie 1514 medicijntekorten. Dit jaar was al 1179 keer een medicijn minstens twee weken niet beschikbaar.
Het gaat onder meer om verschillende antibiotica en medicatie voor mensen met hartaandoeningen. “Zo kunnen we niet verder. Apothekers zijn dagelijks in de weer voor talloze patiëntengroepen die hiervan de dupe zijn”, zegt KNMP-voorzitter Aris Prins.
Samen met artsen en patiënt een oplossing zoeken
Apotheker Laurens van Brummelen van Apotheek Heino bevestigt wat de brancheorganisatie zegt. “Er zijn momenteel bijvoorbeeld veel problemen in de levering van medicatie tegen migraine, Sumatriptan. We gaan dan met de patiënt en arts in gesprek of een andere sterkte niet tijdelijk een oplossing kan zijn of een middel uit dezelfde groep. Maar het is vervelend, dat zeker.”
Centenkwestie
De Sallandse apotheker kan de middelen via de groothandel vaak uit een ander land halen maar dit is niet onuitputtelijk. “Iedereen gaat bellen voor dezelfde middelen, en dat loopt spaak, zo vertelt hij. Oorzaak van dit alles is volgens hem niet alleen dat grondstoffen niet leverbaar zijn voor productie. “Ook het feit speelt mee dat wij de goedkoopste willen zijn. Fabrikanten kunnen meer verdienen door het aan te bieden aan een ander land dus is het hier niet leverbaar, dat moet veranderen. Maar ermee stoppen om zelf oplossingen aan te dragen doen we niet, want de patiënt wordt iedere keer de dupe. De bal ligt dus bij de overheid,” vindt Laurens.
Het duurt te lang
“De schaarste heeft een te grote impact op een een groep kwetsbare patiënten”, zegt KNMP, “Zeker als tekorten lang aanhouden en er voor patiënten geen alternatief geneesmiddel voor handen is. Voorzitter Prins van de KNMP zegt dat er daarom snel beslissingen moeten worden genomen. Het duurt allemaal te lang.”
Sinds 1 januari zijn handelaren en groothandels in medicijnen verplicht om een zogeheten ‘ijzeren voorraad’ aan te leggen, waarmee eventuele tekorten zeker zes weken kunnen worden overbrugd. Maar volgens KNMP zijn de effecten van die maatregel nog niet te zien.