Na drie jaar in het bestel moet bij minder dan 250.000 leden een omroep verdwijnen. Bovendien mogen de omroepsalarissen voor sterren niet hoger zijn dan twee keer de Balkenende-norm. Met deze plannen wil het CDA het omroepbestel hervormen.
Dat zegt Kamerlid Joop Atsma in een vraaggesprek met NU.nl. In de opkomst van met name Wakker Nederland ziet het Kamerlid het bewijs dat het huidige omroepbestel niet juist is ingericht en aan vervanging toe is. “Hoe kan het dat het geluid dat Wakker Nederland wil vertolken nu niet wordt gehoord? Eigenlijk hadden we daar de TROS en de AVRO voor.”
“De TROS heeft me gezegd dat ze het wel willen, maar dat ze geen ruimte krijgen van de netmanager om hun eigen actualiteiten en achtergronden te brengen. Dan zit er fundamenteel iets fout in de aansturing van het publieke bestel en zal ook Wakker Nederland tegen hetzelfde probleem aanlopen.” Atsma vindt de constructie waarin de netmanager bepaalt welke programma’s worden uitgezonden niet werkbaar. Die beslissingsbevoegdheid moet in handen komen van de samenwerkende omroepen op een net.
“En niet door een man die alleen naar de kijkcijfers kijkt. Het kijkcijfer is in Nederland te veel leidend voor wat er op tv gebeurt. De macht van een netmanager moet absoluut verdwijnen.” Daarnaast pleit Atsma op termijn voor een strengere controle aan de poort en in het bestel. “Je komt in het bestel als je 150.000 leden hebt en je moet je best doen om boven de 250.000 leden uit te komen. Kom je daar onder, dan is het einde oefening. Ook bij financiële wanorde heb je geen bestaansrecht meer.”
Momenteel moet een aspirantomroep binnen drie jaar na toetreding 150.000 leden hebben voor een B-status. Omroepen met meer dan 300.000 leden krijgen de A-status. Het aantal leden is van belang voor de hoeveelheid zendtijd die een omroep krijgt. Ook vindt Atsma dat het profiel van omroepen beter moet worden bewaakt. “Je wordt lid omdat je je kunt herkennen in het profiel van een omroep. Omroepen moeten dat profiel uitdragen en dus minder aankopen vanuit het buitenland, maar zelf produceren. Dat is de kern van een omroepbestel.”