Nederlandse gemeenten verliezen veel geld, doordat ze door de financiële crisis blijven zitten met hun dure grond.


Landelijk – Gemeenten verliezen fors op grond

Consultantsbureau Deloitte heeft berekend dat de verliezen voor gemeentelijke grondbedrijven kunnen oplopen tot 2,9 miljard euro. Vorig jaar ging Deloitte nog uit van een verlies van 2,4 miljard euro. Door de crisis moeten gemeenten bouwprojecten voor huizen of kantoren uitstellen. Er zijn simpelweg te weinig en soms helemaal geen kopers, terwijl de financiering voor de grond wel door loopt en de rente ook.

Gemeenten hebben inmiddels voor 800 miljoen afgeboekt. Daar zal zeker nog 1 miljard bijkomen. Ook de winst waar gemeenten vanuit gingen, zal naar beneden moeten worden bijgesteld. Bijkomend probleem, zegt onderzoeker Frank ten Have van Deloitte:”De rekenmodellen gaan ervan uit dat de markt in 2012 weer aantrekt, maar als dat uitblijft, zullen de verliezen nog verder oplopen.” Een dalende grondprijs zou gunstig kunnen zijn voor de burger, maar dat is volgens Ten Have maar beperkt het geval. Natuurlijk is een daling van de grondprijs mooi meegenomen bij de koop van een huis.

Maar daar komt bij dat de gemeenten de klappen van de grondexploitatie moeten opvangen en dat zal leiden tot bezuinigingen en ontslagen, aldus Ten Have. Eén op de tien gemeenten heeft geen financiële buffer om te klappen op te vangen. Sterker nog, het aantal gemeenten dat de kans loopt om onder curatele gesteld te worden van het Rijk (artikel-12) stijgt van 16 naar 35, zegt Deloitte. Ten Have mag niet zeggen welke gemeenten er in de gevarenzone zitten.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...