Het kabinet heeft plannen klaarliggen om honderden boeren te onteigenen, om zo de stikstofuitstoot snel naar beneden te krijgen. Dat schrijft het NRC, dat documenten daarover heeft ingezien. Het onteigenen van honderden boeren kan in het uiterste scenario 17 miljard euro kosten.
De landbouwsector veroorzaakt de meeste stikstofuitstoot, uitstoot die gevolgen heeft voor de andere sectoren. In 2019 zette de Raad van State een streep door veel nieuwe bouwvergunningen omdat in Nederland te veel stikstof wordt uitgestoten.
Ambities
Om de ambities qua infrastructuur en woningbouw waar te kunnen maken, moeten meer maatregelen worden genomen om de uitstoot terug te dringen, is volgens NRC de redenering achter de kabinetsplannen. In maart werd de stikstofwet aangenomen, die op lange termijn de uitstoot moet terugdringen, maar de nieuwe plannen moeten al op korte termijn uitstoot reduceren.
Er zouden twee plannen zijn. Het eerste is dat de overheid productierechten van veehouders opkoopt en weghaalt uit de markt. Dat plan kost 9 miljard. Het tweede plan houdt in dat ook de grond van boeren wordt opgekocht, die vervolgens wordt omgevormd om duurzamere landbouw mogelijk te maken. Dit plan kost 17 miljard euro.
Dwang
Mogelijk worden boeren daarbij gedwongen hun grond te verkopen. Eerder konden varkenshouders zich vrijwillig laten uitkopen door de overheid, maar er was veel te weinig animo voor waardoor de uitstoot te weinig is afgenomen. In de plannen staat verder dat grote boerenbedrijven uitkopen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden te weinig opleveren.
Volgens de krant hebben landbouworganisaties achter de schermen meegedacht bij deze kabinetsplannen.
Powered by WPeMatico