In de eerste zes maanden van dit jaar kregen 394.000 jongeren in Nederland jeugdzorg. Dat zijn er 2.000 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Salland zijn de verschillen groot. Met name Raalte valt op.
Niet eerder telde ons land zoveel jongeren tot 23 jaar met jeugdzorg. De reden hiervoor is dat er meer jongeren jeugdhulp krijgen. Uit onderzoek is ook gebleken dat jongeren met jeugdzorg, vaker dan jongeren zonder jeugdzorg, te maken hebben met problemen op andere gebieden in het gezin.
Op de kaart hieronder is het percentage jongeren (tot 23 jaar) met jeugdzorg in Salland te zien. Het gaat hierbij dus om het eerste halfjaar van 2023.
Onder het landelijk gemiddelde
De kaart maakt duidelijk dat in Deventer 7,5 procent van de jongeren tot 23 jaar in het eerste halfjaar van 2023 jeugdzorg heeft gekregen. In Olst-Wijhe is dit ongeveer gelijk, namelijk 7 procent. Raalte valt in positieve zin op. Daar gaat het namelijk om 4,8 procent. Met een landelijk gemiddelde van bijna 9 procent, liggen alle Sallandse gemeenten onder dit percentage.
In de gemeenten Tiel (16,8 procent) en Terneuzen (14,5 procent) wordt de meeste jeugdzorg geleverd. Op Vlieland (3,1 procent) en Urk (3,8 procent) ligt dit percentage het laagst.
Meerdere oorzaken
De verschillen tussen gemeenten kunnen volgens het CBS meerdere oorzaken hebben. Zo kunnen gemeenten hun eigen keuzes maken in de manier waarop ze jeugdzorg organiseren. Deze eigen keuzes kunnen leiden tot verschillen tussen gemeenten in de hoeveelheid en het soort jeugdzorg dat beschikbaar is. Hoogte van het inkomen, het aantal eenoudergezinnen en hoeveel zorg er wordt gebruikt, kunnen ook een rol spelen in de verschillen tussen regio’s.
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl
Powered by WPeMatico