De lucht hangt tegenwoordig vol met transities. Transities op het gebied van energie en reizen, maar ook op het gebied van de landbouw. Als ik aan transities in de landbouw denk, verschijnt vanzelf ook het beeld van de gifspuit.
Door Jan Overesch
Elke keer als ik dat apparaat bezig zie, vraag ik mij af waarom deze handeling? Het bewijs is er toch dat we zonder de giftige bestrijdingsmiddelen prima voedsel kunnen verbouwen, zonder natuur en milieu geweld aan te doen?
Boeren willen best verduurzamen, maar er is een drempel. De oorzaak van die drempel zijn bijvoorbeeld de erfbetreders en de marketing door giffabrikanten in de landbouwbladen. Het vakblad van de boer staat vol advertenties van tussenhandel die alleen maar belang bij een zo groot mogelijke sector heeft. Daarin wordt de boer op het verkeerde spoor gezet zodat ze blijven twijfelen en kiezen voor de methode die vertrouwt is.
Spuitlicentie
Ook in het agrarisch onderwijs worden de leerlingen opgevoed met het idee dat gifspuiten noodzakelijk is. Verplichte kost; er wordt een heus diploma uitgereikt: spuitlicentie.
Wat zou het mooi zijn wanneer de tijd die men hieraan besteedt, zou worden gebruikt om te laten zien hoe men ecologisch gewassen kan telen, zoals men op de Warmonderhof in Dronten doet. Bewustwording en verandering, daar begint het mee.
Welke docent in het agrarisch onderwijs, durft het huidige landbouwsysteem ter discussie te stellen bij de leerlingen? Wie haalt de boeren en toekomstige boeren uit de ontkenningsfase? Te beginnen bij de jeugd. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
Welke school in het agrarisch onderwijs bijt het spits af: Landstede Raalte, Zone college Zwolle Hardenberg, CAH Dronten.
Jan Overesch is biodynamisch boer in Raalte.
Het bericht Jan Overesch: welk agrarisch onderwijs leert de gifspuit te negeren? verscheen eerst op Opinie in Salland.
…
Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl