Jan G. (70) had groot drugslab achter zijn huis in Den Nul: ‘Na een leven hard werken alles kwijt en nu in de bijstand’

In Den Nul werd eind augustus vorig jaar door de politie een drugslab ontdekt achter een woning aan de Rijksstraatweg. In het lab werd vermoedelijk al ruim een jaar amfetamine geproduceerd. Justitie sluit zelfs niet uit dat het drugslab veel langer in gebruik is geweest. Jan G., de 70-jarige bewoner van het huis, werd aangehouden. Maanden later werd Joseph E. (47) aangehouden door de Belgische politie. E. vluchtte na de ontdekking van het drugslab naar Ghana. Toen hij weer voet op Europese bodem zette, werd hij in de kraag gevat en uitgeleverd aan Nederland.

Beide mannen verschenen donderdag voor het eerst op een openbare zitting in de rechtbank in Zwolle. Het openbaar ministerie verwijt Jan G. zijn grond te hebben verhuurd aan drugscriminelen. G. verhuurde ook containers en een paardentrailer aan de drugsbende. Daar werden grondstoffen en drugsafval in opgeslagen. Ook zou Jan G. andere hand-en-spandiensten hebben verleend aan zijn huurders. Zo regelde hij auto’s en voorzag de containers van elektriciteit. G. zou ook behulpzaam zijn geweest bij het wegwerken van grote hoeveelheden drugsafval. Een deel verdween in de bodem achter zijn huis en de rest zou zijn gedumpt in de Lange Kolk.

Slachtoffer van drugsbende

Justitie denkt zeker te weten dat het lab sinds half september 2021 in gebruik is geweest. Ook beschikt het OM over dronebeelden van een jaar eerder. Daarop zijn blauwe vaten te zien op het terrein van G. De advocaat van G. verwerpt de suggestie van justitie, dat het om drugsafval zou gaan. Volgens hem gaat het om andere vaten. De advocaat stelt dat G. het slachtoffer is geworden van een drugsbende. De voormalige paardenfokker en hoefsmid, die inmiddels op vrije voeten is gesteld, zit zwaar in de problemen. De gemeente Olst-Wijhe heeft beslag gelegd op zijn grond en bezittingen. Ook de bank waar onder meer de hypotheek van G. loopt wil de relatie met hem verbreken.

De problemen zijn nog groter geworden omdat de bodem van het terrein van G. flink is vervuild door het geloosde drugsafval. De sanering gaat 3 tot 4 ton kostten. “Zijn grond is vervuild door mensen die over zijn rug een miljoen hebben verdiend,” aldus de advocaat. “Door het beslag kan hij niets verkopen,” onderstreept de raadsman. Zonder die verkoop kan G. de bodemsanering niet betalen. Volgens de advocaat is het vreemd dat G. samen met E. vervolgd wordt door justitie. Tijdens het onderzoek zou er van zeker zes andere mannen DNA zijn aangetroffen in de containers.

Jan G. zegt het verschrikkelijk te vinden wat zijn familie moet meemaken sinds de ontdekking van het drugslab. “Dat we na een leven lang hard werken alles moeten kwijtraken,” verzucht G. “Ik dreig nu in de bijstand te raken”

Miljoen euro afstorten

Joseph E. zit nog wel vast sinds zijn aanhouding in België. Justitie ziet hem als de drijvende kracht achter het drugslab. Ook zou hij anderen hebben geronseld om op grote schaal amfetamine te kunnen produceren. Zijn advocaat deed een poging om hem op vrije te voeten te krijgen. De rechtbank gaf daaraan geen gehoor. Omdat de man na de ontdekking van het drugslab naar Ghana vluchtte en zijn zwangere vriendin daar nog steeds is, vinden de rechters het risico dat hij weer de benen neemt veel te groot. E. blijft tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak op 13 juli in zijn cel zitten.

Het OM liet vandaag weten dat ze tegen beide mannen een ontnemingsvordering indienen. De mannen moeten het geld dat ze met hun criminele activiteiten hebben verdiend afdragen aan de overheid. E. zou dan meer een miljoen euro moeten afstorten en G. 2.400 euro. Volgens de advocaat van Jan G. gaat het in zijn geval om de huuropbrengst. De containers zouden gedurende een jaar voor 200 euro per maand zijn verhuurd.

Over Salland TV

x

Check Also

Presentatie door fysiotherapeuten bij MS-contactmiddag op 23 november

Contactmiddag voor mensen met MS (Multiple Sclerose) op zaterdag 23 november en ...