Bron: Business Insider Nederland
De huizenmarkt is officieel aan het afkoelen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het derde kwartaal is met bijna 6 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Ondertussen blijft het woningaanbod groeien met een plus van 80 procent ten opzichte van een jaar geleden.
De sterke hypotheekrentestijging en de stijgende energierekening beperken de financieringsmogelijkheden voor woningen en dat begint door te sijpelen naar de huizenmarkt. Het goede nieuws is dat een situatie op de woningmarkt zoals tijdens de kredietcrisis, met zware prijsdalingen, nog ver weg lijkt. Toen was er een enorm woningaanbod van huizen die moeilijk te verkopen waren. Maar de vraag naar koopwoningen lijkt momenteel te sterk om in zo’n scenario weer te belanden. Dat is althans de verwachting onder economen van Rabobank, die een lichte daling van de huizenprijzen bemerken.
Een rondje door Salland laat zien dat huizen langer te koop staan dan een jaar geleden. Bezichtigingen leverden idiote overbiedingen op maar dat lijkt op z’n retour door de energiecrisis en de inflatie. Hierdoor zullen mensen die bot vangen door het overbieden nu sneller een woning vinden in de gewenste prijsklasse.
Voor starters zijn de huidige marktomstandigheden zowel een zegen als een probleem, schrijft financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn wekelijkse nieuwsbrief.
Het is aan de ene kant fijn om niet langer met forse huizenprijsstijgingen te maken te hebben. Maar aan de andere kant worden starters die een geschikte woning zoeken, geconfronteerd met hogere woonlasten dan een jaar geleden. De stijging van de hypotheekrente en mogelijk hoge energiekosten tikken immers wel aan.
Makelaars zien een verandering in de huizenmarkt. Zo ook makelaar Wim Roetert van Makelaardij Ten Hag uit Deventer.
“Er zijn zeker minder overbiedingen. Tot aan het begin van dit jaar boden mensen soms wel tot 30.000 euro over de vraagprijs. Wat een aantal jaren niet gezien hebben, is een prijsverlaging. Het is beter voor de woningmarkt an sich dat de overbiedingen gestabiliseerd zijn.
“We zien wel dat de prijzen dalen, maar het is niet zo dat woningen ineens 20% goedkoper zijn. Het aantal verkopen is nog redelijk stabiel. Nu is er wat meer te koop.
De terughoudenheid die hij bemerkt bij sommige geïnteresseerden komt volgens hem ook deels door de berichten in de media.
“Dit is wel het moment om een huis te kopen, maar wij geven klanten aan dat ze zelf de afweging moeten maken of het financieel haalbaar is. ” – makelaar Willem Roetert – ten Hag Makelaardij Deventer
Duurzaam wonen
“Tot begin dit jaar werd er amper gevraagd naar energieverbruik van de verkopen woning, We kijken hier nu samen met de klant naar en werken samen met een aantal bedrijven om te kunnen advisering omtrent woningaanpassingen om op een gunstiger energielabel uit te kunnen komen met een daling in energiekosten als positief gevolg, ” aldus de makelaar. Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig de installaties zijn. Natuurlijk hangt de energierekening ook af van je gedrag: hoe zuinig stook je, hoeveel warm water gebruik je, hoeveel apparaten heb je en hoe intensief gebruik je die? In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.