Wie nu al huishoudelijke hulp heeft, houdt die tot eind 2016. Het gaat om ongeveer 2000 mensen. De nieuwe aanvragers krijgen een keukentafelgesprek om te zien welke hulp nodig is. Wie die hulp zelf kan betalen, betaalt zelf. Voor mensen met een laag inkomen komt er een dienstencheque. Uiteindelijk moet 20% bezuinigd worden op het budget voor huishoudelijke hulp.
Dat is het voorstel van het college aan de gemeenteraad. Dit zijn de uitkomsten na intensief overleg met aanbieders van huishoudelijk hulp, de WMO adviesraad en de gemeenteraad. Of Carinova ook meedoet moet het einde van de maand duidelijk worden. Hoeveel uur zorg nodig is, laat de gemeente over aan aanbieders. Met de aanbieders worden wel resultaatafspraken gemaakt zoals: het huis dat schoon moet zijn en een tevreden cliënt.
Bij de zogenoemde keukentafelgesprekken wordt ook goed gekeken naar wat iemand zelf kan doen en of iemand in zijn of haar omgeving daarin kan bijdragen. Wie zorg nodig heeft, betaalt die zelf. Wie een laag inkomen heeft (minder dan 120% van de bijstand), kan een bijdrage in de kosten krijgen in de vorm van een dienstencheque. De cliënt betaalt wel altijd een eigen bijdrage.