Uit onderzoek van COELO blijkt dat in geen ander waterschap de belasting die de zogenaamde ingezetenen betalen voor het watersysteem zo sterk zijn gestegen als bij Groot Salland. Niet verrassend, vindt Water Natuurlijk: voor een eerlijker verdeling van de lasten vond de fractie onvoldoende gehoor.
Het onderzoeksinstituut COELO doet regelmatig onderzoek naar de financiën van de lagere overheden. Nu verscheen er een overzicht van de lastenstijging bij de waterschappen tussen 2009 en 2014. Waterschap Groot Salland springt er op één punt bovenuit: in geen ander waterschap is de belasting die ingezetenen (de waterschapsterm voor alle huishoudens) betalen voor het watersysteem (dijken, stuwen, waterbergingen e.d.) zo sterk gestegen als bij Groot Salland.
Verzet Water Natuurlijk tevergeefs: Wie de afgelopen tijd de nieuwsbrief van Water Natuurlijk heeft gelezen had dit al zien aankomen. In 2013 immers besloot het algemeen bestuur van Groot Salland om de ingezetenen voor een groter aandeel van de kosten te laten opdraaien. Daar profiteerden de eigenaren van onroerend goed en de agrariërs van: zij betalen voortaan minder. De fractie van Water Natuurlijk heeft zich daar toen fel tegen verzet, maar vond behalve bij de VVD geen gehoor: alle andere fracties zijn akkoord gegaan met de nieuwe verdeling van de kosten.
Het gevolg is dat Waterschap Groot Salland nu de trieste koploper is in het rijtje “sterkste stijging” bij de belasting voor ingezetenen.
Lastenstijging belangrijk punt bij fusie: De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ondanks die sterke lastenstijging de ingezetenen van Groot Salland niet het meeste betalen. Enkele waterschappen, waaronder onze fusiepartner Reest en Wieden, hebben nog hogere tarieven voor ingezetenen. De belastingstructuur van het nieuwe fusiewaterschap zal dan voor Water Natuurlijk ook een punt van bijzondere aandacht zijn.