Van 13-19 april is het de Week van de teek. Een goed moment om extra aandacht te vragen voor teken en de ziekte van Lyme. Want met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Door een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Controleren op tekenbeten is daarom erg belangrijk. Want hoe eerder een teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans is dat u Lyme krijgt.
Teken herkennen: Teken zijn kleine, spinachtige diertjes. Ze zijn vooral te vinden in bossen en duinen en soms ook in parken en tuinen. Vaak wordt gedacht dat teken zich vanuit bomen naar beneden laten vallen. Maar ze grijpen zich juist vanuit dode takjes of bladeren vlakbij de grond vast aan een dier of mens.
Controleren op tekenbeten: Door een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans is dat u Lyme krijgt. Bent u in het bos of gras geweest? Kijk uw hele lijf goed na. Bekijk het filmpje over hoe u uzelf en anderen kunt controleren op tekenbeten.
Instructiefilmpje ‘Controleren op tekenbeten’ (1 min 17)
Teken verwijderen Bent u toch gebeten door een teek? Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkste! Bekijk het filmpje over hoe u een tekenbeet moet verwijderen.
Instructiefilmpje ‘Verwijderen van teken’ (1 min 31)
Naar de huisarts? Het is niet gemakkelijk de ziekte van Lyme vast te stellen. Mogelijke ziekteverschijnselen zijn:
- een vlek of ring op de huid die steeds groter wordt;
- een grieperig gevoel met koorts en spierpijn;
- dubbel zien, hangend ooglid, scheef aangezicht;
- pijn, krachtsverlies of tintelingen in de ledematen
Hebt u een of meer van deze klachten? Ga dan naar uw huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent. Heeft de teek langer dan 24 uur op uw huid gezeten? Overleg dan sowieso met uw huisarts of behandeling nodig is.
Meer informatie
- Informatie over infectieziekten op de website van GGD IJsselland
- Informatie over teken en lyme op de website van het RIVM
- Informatie op de website van de Week van de teek
U kunt ook een app downloaden voor meer informatie:
- De app ‘Tekenbeet’ van het RIVM via Google Play
- De app ‘Teek Away’ van Natuur en Milieu Overijssel via Google Play en App Store
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland. tel. 038 – 42 81 656, e-mail: infectieziekten@ggdijsselland.nl.