Geslaagde ontmoetingsmiddag Nedersaksische Taal en Cultuur Overijssel

Op vrijdag 14 april kwamen ergoedorganisaties en erfgoedvrijwilligers bijeen voor een ontmoetingsmiddag Nederlands Taal en Cultuur op landgoed Schuilenburg in Hellendoorn. Het evenement werd georganiseerd door de Overijsselacademie in samenwerking met het Erfgoedplatform Overijssel.

Ongeveer vijftig erfgoedvrijwilligers uit alle delen van Overijssel en de Veluwe woonden de middag bij, waarbij het accent lag op ontmoeting, onderlinge kennismaking, open gesprekken en versterking van het netwerk. De Overijsselacademie legde uit welke provinciale rol zij heeft als kenniscentrum voor regionale geschiedenis, Nedersaksische taal en cultuur. Marjanne Foppen, erfgoedcoach en coördinator van het Erfgoedplatform Overijssel, vertelde hoe het Erfgoedplatform de kleinere erfgoedorganisaties en hun vrijwilligers kan ondersteunen, inspireren en waarderen in samenwerking met erfgoedpartners.

Vervolgens hield dialectoloog Harrie Scholtmeijer een boeiend verhaal over de geschiedenis van het Nedersaksisch. Het Nedersaksisch is een unieke taal die is vastgelegd in het handvest van Europa. Door de standaardisering van de Frankische taal (het Nederlands van nu) werd het Nedersaksisch na de middeleeuwen naar de achtergrond gedrukt. Maar tot op de dag van vandaag is de Nedersaksische cultuur nog steeds voelbaar en wordt het Nedersaksisch gesproken van Groningen tot de Achterhoek.

Streektaal- en cultuurspecialist Albert Bartelds gaf een boeiende lezing over hoe hij jongeren inspireert en bewust maakt van de mooie kanten van de Nedersaksische taal en cultuur. Hij geeft onder andere gastlessen binnen het beroepsonderwijs tijdens burgerschapslessen. In deze lessen geeft hij de jongeren inzicht in de eigenheid van de plek waar ze wonen en leven, met daarbij ook aandacht voor de culturen van jongeren die uit andere delen van de wereld komen. Dit creëert niet alleen trots op de taal en cultuur in de regio waar ze wonen en leven, maar ook respect voor de culturen van jongeren die vanuit een ander land in het Nedersaksisch gebied zijn komen wonen.

Ten slotte werd er gezamenlijk gesproken over de levende behoeften en werd verkend wat we gezamenlijk voor de regionale geschiedenis, Nedersaksische taal en cultuur in Overijssel kunnen betekenen. Dit leverde een aantal mooie inzichten op. Zo werd afgesproken dat deze ontmoetingsdag voor herhaling vatbaar is en bijdraagt aan de verbinding van erfgoedorganisaties en -vrijwilligers ter versterking van het mooie erfgoed van Overijssel. Een mooi aspect van de middag was dat het Nedersaksisch volop werd gesproken in de bijdragen en onderlinge gesprekken. 

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Presentatie door fysiotherapeuten bij MS-contactmiddag op 23 november

Contactmiddag voor mensen met MS (Multiple Sclerose) op zaterdag 23 november en ...