Gladheid op de weg kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarom strooien de gemeenten in Salland bij gladheid de belangrijkste wegen, fietspaden en de wegen waar de hulpverleningsdiensten en het openbaar vervoer gebruik van maken.
Medewerker beheer openbare ruimte John van de Kolk van de Gemeente Olst-Wijhe, legt uit hoe dit in zijn werk gaat: “Wij werken samen met de Provincie Overijssel en de gemeente Raalte om de gladheid van wegen in deze omgeving te bestrijden. Het gezamenlijke zoutdepot is gestationeerd in Raalte en de Provincie Overijssel is verantwoordelijk voor het inkopen van strooizout.
Meten is weten
Van de Kolk vervolgt: “De Provincie Overijssel meten zaken als temperatuur, luchtvochtigheid en de al aanwezige zoutgehalte op het wegdek. Samen met de gegevens van meteoconsult bepaalt de buitendienst wanneer ze gaan strooien. Ze rijden hierbij een vaste strooiroute. De buitendienst strooit en/of schuift meerdere wegen bij aanhoudende gladheid.”
Uitvoering van het strooibeleid
“Hiervoor hebben we een grote vrachtauto en een kleinere tot onze beschikking”, meldt Van de Kolk. “We hebben voor het werk één coördinator en twee medewerkers in de buitendienst die strooien in wisselende shifts. Daarnaast is er piketdienst waarbij ze worden opgeroepen bij plotselinge gladheid. Dat kan op wisselende tijden zijn, dus het vraagt om flexibiliteit. Curatief strooien houdt in dat we strooien bij aanhoudende gladheid, bijvoorbeeld als er sneeuw ligt. Dan wordt er een man of tien ingezet.”
Regels
De gemeente hanteert een specifieke regel voor het preventief strooien van wegen, bekend als de “500/3000 meter regel”. Binnen de bebouwde kom mogen woningen niet meer dan 500 meter van een gestrooide route liggen, terwijl woningen in het buitengebied niet meer dan 3000 meter van een gestrooide route verwijderd mogen zijn.
Eigen verantwoordelijkheid en veiligheid
Er worden geen voetpaden, stoepen, parkeerterreinen en ‘woonerven’ gestrooid. Daarom is het belangrijk om zelf (of met hulp van je buurt) strooizout op de stoep te strooien. Dit voorkomt gevaarlijke situaties. Het is altijd goed om alvast een voorraadje strooizout in huis te hebben. En ook een sneeuwschuiver blijkt de laatste jaren geen overbodige luxe. Daarnaast is het voor de gemeentemedewerkers belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk in de parkeervakken parkeert en als het even kan op de eigen oprit.
Duurzaam Strooien met Natstrooiers”
De gemeente Olst-Wijhe maakt gebruik van natstrooiers. Natstrooiers zorgen ervoor dat het zout nat op de weg wordt aangebracht. Het blijft dan beter op de weg liggen. Daarnaast is er minder strooizout nodig. En dat is weer goed voor het milieu.
Meld gladheid online
Is de weg ondanks het strooien nog glad? Maak dan online een melding aan via de website van de gemeente Olst-Wijhe.
Salland1 kijkt mee
Binnenkort volgt een reportage waarin te zien is hoe de gladheidsbestrijding in de gemeente Raalte en Olst-Wijhe wordt voorbereid.
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl
Powered by WPeMatico