De discussie over het Burgerweeshuis aangaande een nieuwe locatie houdt Deventer al tijden bezig. Het college heeft nu een voorstel voor de raad: Alle podiumkunsten krijgen alle ruimte op een mooie, centrale locatie aan de Keizerstraat in Deventer. Een bundeling op A-locatie met financiële haalbaarheid voor nu en in de toekomst.
Het college van burgemeester en wethouders is ervan overtuigd dat het nieuwe plan de beste en een haalbare optie is voor de podia in Deventer. Daarmee maakt het college een zelfstandig en toekomstbestendig poppodium Burgerweeshuis mogelijk en blijft er een volwaardige theaterfunctie voor Deventer met ruimte voor educatie en talentontwikkeling. Over de voorstellen gaat de gemeenteraad zich buigen en neemt, naar verwachting, eind van dit jaar een besluit.
Beste keus
Het voorstel van het college is gemotiveerd vanuit een brede afweging van argumenten op het gebied van de wensen van de betrokkenen, de ruimte en bouw in de stad en natuurlijk de financiën. Dit plan levert, na verbouwing, 9000 vierkante meters op voor de Deventer Schouwburg en Burgerweeshuis. Alles op een eigen plek, in de binnenstad, met behoud van hun eigen identiteit.
Het college ziet enorme voordelen in alle theater, cabaret en popmuziek te bundelen in één cultuurgebouw op een A-locatie in de stad, bereikbaar en open voor iedereen. Dit levert ook tijdwinst op en scheelt natuurlijk veel geld.
Financieel haalbaar
De gemeenteraad heeft in de begroting kaders gesteld voor de projecten Podiumkunsten onder één dak en Burgerhaven, daar zijn bedragen voor gereserveerd. Naast dat één bruisend cultuurgebouw aan de Keizerstraat volgens het college inhoudelijk de beste keus is, past het financieel binnen de begroting. Bij de verbouwing van de locatie Keizerstraat kan de bijbehorende jaarlijkse subsidie voor de beide instellingen, Deventer Schouwburg en Burgerweeshuis, ruim opvangen worden binnen de gemeentelijke begroting.
Burgerhaven
Voor vestiging van Burgerweeshuis op de locatie Burgerhaven ligt dat beduidend anders. Voor dat plan zijn de investeringskosten inmiddels gestegen van 15,2 miljoen naar 17,1 miljoen euro. De jaarlijks benodigde subsidie aan Burgerweeshuis was in de plannen al gestegen van ruim 5 ton nu, naar 1,4 miljoen op locatie Burgerhaven. Daar zou dan jaarlijks (structureel) nog een bedrag van rond de anderhalve ton aan subsidie bij moeten.
Duidelijkheid
Wethouder Ilse Duursma beloofde voor het eind van dit jaar duidelijkheid en die duidelijkheid is er nu: “Voor betrokken instellingen, hun publiek en voor heel cultureel Deventer is het van belang om de toekomst in te kunnen. Het besluit levert een wezenlijke bijdrage aan het cultuurbeleid en het vraagstuk van de podiumkunsten in Deventer. Hier ligt een voorstel met een duidelijke richting waarmee er een cultureel hart ontstaat op een hele mooie locatie, daar ben ik van overtuigd.”
Andere projecten stopzetten
Met deze keuze wordt de entree van de binnenstad van Deventer een bruisende plek met een eigen smoel: authentiek, eigenwijs en vernieuwend. Maar om vooruit te kunnen stelt het college voor om een heldere keuze te maken en dus ook de projecten De Nieuwe Keizer en Burgerhaven stop te zetten. Naar verwachting neemt de gemeenteraad hier eind van dit jaar een besluit over.
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl
Powered by WPeMatico