Even if it hurts – Esmay Groot Koerkamp

Deventer kunstenaar Esmay Groot Koerkamp exposeert in Kunstenlab tekeningen en animaties over de liefde die verkeerd begrepen wordt; De mens is vaak wanhopig opzoek naar zijn of haar wederhelft. Esmay is geïnspireerd door mythische en prehistorische schilderingen. Zij gebruikt het principe van beeldtaal door hedendaagse onderwerpen uit de maatschappij te verbeelden en de figuren in haar tekeningen een symbolische waarde te geven.

Esmay Groot Koerkamp

Esmay Groot Koerkamp toont tekeningen en animaties met als thema de verkeerd begrepen liefde.

In Plato’s ‘Symposium’ staat liefde als onderwerp centraal. Tijdens een feestmaal vertelt Aristophanes over een oorsprongsmythe. Volgens deze oorsprongsmythe is de mens tegenwoordig zo wanhopig op zoek naar liefde omdat wij in het begin geheel anders van vorm waren. De verschijningsvorm van ieder mens was helemaal rond. Rug en zijde waren cirkelvormig. Ieder mens had vier armen en vier benen. Bovendien had hij/zij twee gezichten die op een ronde nek stonden. Vier oren, twee geslachtsdelen etc. Er bestonden drie soorten geslacht: man-man, man-vrouw, vrouw-vrouw, tot de dag dat de Goden besloten de mensen uit elkaar te bliksemen. De mensen waren te machtig geworden en leken hierdoor te veel op de Goden zelf. Sindsdien zijn mensen altijd verlangend op zoek naar een wederhelft.

Esmay Groot Koerkamp over haar werk:
‘Ik vind mijn inspiratie in mythische en prehistorische schilderingen, tekeningen en beelden. Ik vind ze interessant omdat het volksvertellingen zijn. In deze beelden zie je waar de mensen in die bepaalde tijd mee bezig waren en wat voor hen belangrijk was. Onze verre voorouders zochten naar verklaringen en daar werden beelden aan verbonden. Die beelden werden omgezet in een beeldtaal. Ik gebruik het principe van beeldtaal ook in mijn werk. Hierbij maak ik zoveel mogelijk gebruik van producten en gedragingen van deze tijd. Toch gaan mijn tekeningen over dezelfde onderwerpen als duizenden jaren geleden: geboren worden, de liefde bedrijven, beproevingen doorstaan, sterven en de wedergeboorte’.

Meer te zien:

Eveline Visser presenteert ‘Je suis Marie-Antoinette’. De kunstenaar heeft een fascinatie voor Marie-Antoinette en meerdere werken met haar als onderwerp gemaakt. In Kunstenlab laat ze een totaal installatie zien. Als toeschouwer word je als het ware in een decor én daarmee in de gevoelswereld van Marie-Antoinette meegenomen.

Lezing
De tentoonstelling ‘Je suis Marie-Antoinette’ sluit aan bij het thema van de Deventer Boekenweek ‘Rebellen en dwarsdenkers’ van 7 t/m 15 maart. Op 15 maart om 15.30 uur geeft Eveline Visser een lezing over haar fascinatie voor Marie-Antoinette en vertelt in de tentoonstelling over haar werk. Toegang is gratis.

Opening:
Beide tentoonstellingen worden feestelijk geopend op zondag 16 februari om 16.00 uur.



Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Presentatie door fysiotherapeuten bij MS-contactmiddag op 23 november

Contactmiddag voor mensen met MS (Multiple Sclerose) op zaterdag 23 november en ...