Meer betalingsherinneringen en klanten die in de toekomst misschien de rekening niet meer kunnen betalen: energiebedrijven merken nu al dat de hoge inflatie mensen in de portemonnee raakt, en mogelijk wordt dat nog erger.
De situatie wordt grotendeels veroorzaakt door de gestegen energieprijzen. Een verlaging van de energiebelasting biedt geen soelaas. “Hoewel we nu nog geen effect zien van de energiestijging, verwachten we wel dat dat gaat komen”, zegt Martin Neef, manager tijdig betalen bij Vattenfall. “Dat wil niet zeggen dat er nu geen problemen zijn: tientjes per maand extra hakt er bij een deel van de klanten flink in.”
Ook UnitedConsumers zegt nog geen toename van betalingsproblemen te zien. Eneco verstuurt sinds vorige maand wel meer betalingsherinneringen, maar dat bedrijf vindt het nog te vroeg om daar conclusies aan te verbinden.
“Hoe dan ook is de inflatie voor de meeste Nederlanders een stevige hap uit hun koopkracht”, zegt Peter Hein van Mulligen (CBS). “Voor veel mensen betekent het tientallen of honderden euro’s meer betalen. Mensen die het hardst geraakt worden, zijn mensen die sowieso een hoge energierekening hebben vanwege hun isolatie en mensen met een laag inkomen, Zij zullen misschien op andere uitgaven bezuinigen of de thermostaat een graadje lager zetten.”
Vanwege de hoge energieprijzen verlaagde het demissionaire kabinet eenmalig de energiebelasting voor 2022. Een gemiddeld huishouden betaalt daardoor dit jaar 400 euro minder belasting.
Voor zo’n 800.000 huishoudens met een laag inkomen is er een extra regeling: zij kunnen zo’n 200 euro compensatie krijgen van hun gemeente. Mensen in de bijstand krijgen dat automatisch. Anderen die in aanmerking komen, zoals zelfstandigen met een laag inkomen en AOW’ers zonder aanvullend pensioen, moeten zich melden bij de gemeente.
Brede inspanning
Het kabinet wil in het voorjaar terugkomen op de gevolgen van de hoge inflatie voor de koopkracht. “Daarbij worden voorstellen uitgewerkt voor groepen waarvoor de koopkracht er in deze kabinetsperiode significant op achteruit dreigt te gaan”, schrijft minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer.
Het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, noemt het terecht dat er wordt gekeken wat de regering kan doen. “Maar alleen de regering kan dit niet. Dit vraagt om brede inspanning uit de maatschappij. Van energieleveranciers met goede betalingsregelingen tot woningcorporaties die letten op bewoners.”