Een krappe arbeidsmarkt, zorgt het ook voor betere arbeidsvoorwaarden?

Bron UWV
Werkgevers hebben steeds meer moeite om vacatures te vervullen. In 2022 was ruim de helft van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar. Dat blijkt uit het UWV werkgeversonderzoek onder ruim 4500 werkgevers. Vacatures zijn vooral moeilijk vervulbaar door een gebrek aan reacties van sollicitanten en in mindere mate omdat sollicitanten niet beschikken over de juiste vaardigheden, vakkennis of werkervaring. Werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures passen vaker dan een jaar eerder arbeidsvoorwaarden en functie-eisen aan.

Afgelopen jaar was 58% van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar. In 2021 was dit aandeel nog 55%. Arbeidsmarktadviseur Erica Maurits: ‘De krapte op de arbeidsmarkt is in 2022 op een hoogtepunt terecht gekomen. In het tweede kwartaal was de krapte zelfs zo groot dat er veel meer vacatures waren dan werkzoekenden en dat er in alle beroepsgroepen sprake was van een krappe arbeidsmarkt. Dit droeg eraan bij dat bijna zes op de tien ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar waren.’

Oorzaken van moeilijk vervulbare vacatures

Volgens 84% van de werkgevers zijn vacatures moeilijk vervulbaar omdat er te weinig sollicitanten reageren. In mindere mate geven werkgevers aan dat vacatures moeilijk vervulbaar zijn omdat sollicitanten niet over de juiste vaardigheden beschikken (45%) of niet over voldoende vakkennis (35%).

Beweging in gedrag werkgever in oplossen moeilijk vervulbare vacature

Doordat ruim de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar is zijn werkgevers genoodzaakt oplossingen te vinden. Zo laat 87% van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures de vacature langer openstaan en zet 69% andere wervingskanalen in. Ook verdeelt 42% het werk onder zittende werknemers.

Werkgevers zijn in 2022 ook anders gaan kijken naar wat ze vragen en wat ze bieden aan sollicitanten.  Het aandeel werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures dat de arbeidsvoorwaarden of functie-eisen aanpaste lag iets hoger dan het jaar ervoor.

Hoe zit dit in de Regio Salland? Saskia Grit van UWV Zwolle geeft aan dat in onze regio de vacature in de bouw en industriesector het moeilijkst te vervullen zijn. We hebben niet uitgevraagd of werkgevers veel aanpassingen hebben gedaan aan salarissen. Wel arbeidsvoorwaarde in het algemeen. Aan bepaalde functie-eisen kun je ook niet komen, zo is het werken in de zorg echt aan opleidingseisen verbonden en bijvoorbeeld een BIG registratie. Als je die niet hebt, kom je gewoonweg niet in de zorg aan het werk, vertelt Saskia.

Inspanningen van werkgevers bij moeilijk vervulbare vacatures 2022 2021
Iemand aannemen die niet aan de functie-eisen voldoet en zelf opgeleid 46% 45%
Arbeidsvoorwaarden aangepast 39% 30%
Functie-eisen aangepast 32% 26%

Het aandeel moeilijk vervulbare vacatures is veruit het hoogst in de bouwnijverheid (figuur 2). Bijna driekwart van de in de voorgaande twaalf maanden ontstane vacatures was volgens werkgevers in de bouwnijverheid moeilijk vervulbaar.
Ook in 2021 waren vacatures in de bouwnijverheid in de ogen van werkgevers het vaakst moeilijk vervulbaar (77%).

Marcel Jansen van Vakpersoneel Bouw uit Raalte meldt hierover het volgende: “Wij werken vooral met ZZP’ers. Wij passen geen arbeidsvoorwaarden aan om mensen te werven. Voordat dit allemaal speelde was er al sprake van een verlaagd aantal in jongerenaanwas en een grotere uitstroom aan ouderen. Er is ook enorm veel personeel nodig voor al die woningen die nu gebouwd moeten worden. En dat personeel is er nou eenmaal niet, dat komt er ook niet als je de voorwaarden aantrekkelijk maakt.”

Je verdampt hiermee eigenlijk zogezegd het arbeidspotentieel. In de bouw moet je eerst je mensen enthousiasmeren voor het vak zodat ze blijven en niet tijdelijk komen voor een beter salaris. Ik voorspel dat de overheid hierop gaat leeglopen. Er is ook enorm veel personeel nodig voor al die woningen die nu gebouwd moeten worden. En dat personeel is er nou eenmaal niet, ook niet als je de voorwaarden aantrekkelijk maakt, aldus Marcel.

Het is dus niet in iedere sector dat je betere arbeidsvoorwaarden kunt eisen. “Toch zien we dat werkgevers nu wel soepeler omgaan met bijvoorbeeld leeftijd en ervaring,” vertelt een intercedent van Uitzendbureau Salland. Er zit dus wel een beetje ruimte, al blijft die krap.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...