Joseph E. (47), hoofdverdachte in de strafzaak rond het drugslab in Den Nul, is donderdag tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Grondeigenaar Jan Grootenhuis (71) werd vrijgesproken. Er is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat Grootenhuis enige bemoeienis met het drugslab op zijn erf heeft gehad. De rechtbank bestempelde hem wel als naïef en onzorgvuldig.
Twee weken geleden deden beide mannen uitgebreid hun verhaal in de Zwolse rechtbank. Joseph E. stelde slechts de knecht te zijn geweest van Grootenhuis. Hij verklaarde dat Grootenhuis van plan was om een wietkwekerij te beginnen en dat het uiteindelijk een groot drugslab is geworden. De grondeigenaar uit Den Nul verklaarde van niets te weten en dat Joseph E. hem er ingeluisd had.
Geen financieel motief
De rechtbank veegde de verklaring van Joseph E. van tafel. De rechters vonden zijn uitleg ongeloofwaardig. Dat was niet het geval voor Grootenhuis. Voor de rechtbank is het voldoende komen vast te staan dat het begon met de verhuur van een container aan Joseph E., die in de loop der tijd steeds meer ruimtes in gebruik nam.
Het financiële motief ontbreekt volgens de rechtbank ook voor Grootenhuis. De voormalig paardenhandelaar zit goed in de slappe was en hij verhuurde een vakantiewoning op zijn erf. De rechters vinden het niet met elkaar te rijmen dat iemand een huisje verhuurt aan toeristen waardoor de kans op ontdekking van de drugsoperatie op de loer ligt.
Joseph E. wordt tevens verantwoordelijk gehouden voor het dumpen van drugsafval op het erf van Grootenhuis. De gemeenten Olst-Wijhe schat de kosten van de bodemsanering op minstens 700.000 euro. “De gemeente Olst-Wijhe zet volledig in om diegenen die verantwoordelijk zijn voor de vervuiling de kosten te laten voldoen,” zei Anita ten Broeke, woordvoerder van de gemeente Olst-Wijhe, eerder dit jaar.
Criminele winst afdragen
Grootenhuis en de gemeente Olst-Wijhe voegden zich als benadeelde partijen in de strafzaak van Joseph E. Zij probeerden op die manier de saneringskosten op E. te verhalen. De rechtbank oordeelde dat het te complex is en een te zware belasting voor het strafrecht. Grootenhuis en de gemeente moeten nu via de civiele rechter proberen of ze de schade kunnen verhalen op Joseph E., een dakloze man uit Deventer.
Josep E. hangt nog een ontnemingsvordering boven het hoofd. Het OM wil dat hij 250.000 euro aan criminele winst afdraagt aan de Staat. De rechtbank doet hier over vier weken uitspraak over. De ontnemingsvordering die tegen Jan Grootenhuis was ingediend verklaarde de rechtbank vandaag niet ontvankelijk vanwege zijn vrijspraak.
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl
Powered by WPeMatico