Een biertje, ranja of smoothie? Wat dacht je van een glaasje water uit de IJssel? Ingenieur Tom van Remmen tikte er onlangs een paar van achterover. Hij vertelt hoe hij het water drinkbaar maakte, waar hij in de toekomst op hoopt en welke plannen er op korte termijn in zijn agenda staan.
”Het smaakte prima.”, laat Tom weten. ”Net als normaal water, als kraanwater”, voegt hij eraan toe. ”Om het water te filteren, maakten we gebruik van een NF-filter; een Nanofiltratie. Deze Nanofilter bevat hele kleine gaatjes die virussen, bacteriën, geneesmiddelen en kleur tegenhouden. Door deze scheiding doen deze gaatjes een groot deel van het filterwerk. Na de NF-filter hebben we gebruik gemaakt van UV-technologie. Dit is intensief licht dat ervoor zorgt dat aanwezige organismen afgedood worden. Zo heb je het water veilig en kun je het drinken zonder dat je er ziek van wordt. Zou je het water ongefilterd, maar wel na een UV behandeling drinken, dan zitten er in theorie geen bacteriën in. Maar wel opgeloste delen en restjes van bijvoorbeeld medicijnen.”
Water uit de IJssel
De geboren Deventenaar die nu in Boerhaar woont, legt uit hoe hij te werk is gegaan met het filteren van het IJsselwater: ”We hebben een aantal emmers water uit de IJssel gehaald, in een reservoir gedaan en met een pompje door het NF-filter gehaald. Op deze manier komt het er schoon uit en hebben we het in een met UV-gedesinfecteerd bekertje gedaan en opgedronken.”
Tom maakt duidelijk dat dit soort technologieën al best lang bestaan, maar relatief duur zijn: ”Daarnaast is er het probleem dat er steeds minder grondwater beschikbaar is en er steeds meer oppervlakte water gebruikt moet worden, maar dit water raakt steeds meer vervuild. Hoe meer dit water vervuild raakt, hoe moeilijker het wordt om er weer drinkwater van te maken.”
Toekomstmuziek
Dat vervuild water met een NF-filter en UV-technologie drinkbaar kan worden gemaakt is natuurlijk al bijzonder. Toch blijft de ingenieur hopen op nog grotere ontwikkelingen: ”Persoonlijk ben ik er natuurlijk voor, stel dat het zou kunnen, want misschien is het een droom, dat we gewoon uit sloten, beken en rivieren kunnen drinken. Hoe gaaf zou dat zijn! Maar zolang we al het vuil van ons blijven afgooien, vervuilen we eigenlijk ons eigen nest.”
André Kuipers
Wat volgens Tom nog mooier is dan meer IJsselwater beschikbaar maken als drinkwater, is het simpelweg niet vervuilen van het water: “Al ons afvalwater moet beter gezuiverd worden. Drinkwater is veel te goedkoop, maar moet nu duurder worden gemaakt vanwege al het vuil dat eruit gehaald moet worden.”
Van Remmen blikt terug op een uitspraak van ruimtevaarder André Kuipers: ”Hij keek vanuit de raket naar de aarde en zag de aarde als een waterdruppel in het heelal. Dat is de hoeveelheid water die we hebben en die er is. Die hoeveelheid wordt niet meer of minder.”
Korte termijn
Er zijn veel plannen op lange termijn, maar ook op korte termijn staan er activiteiten in de agenda. Tom vertelt: ”Op forteiland Pampus hebben we een waterinstallatie staan die we beschikbaar en geschikt willen maken voor ontwikkelingslanden of voor Oekraïne waar de dam onlangs is opgeblazen. Ook daar hebben ze nu geen veilig en schoon drinkwater meer. Daarnaast organiseren we op 8 juli 2023 een waterfestival in Olst-Wijhe met als doel bewuster te zijn van de waarde van water.” Tom van Remmen roept iedereen op zich massaal aan te melden voor het festival waar je kunt laten onderdompelen in allerlei gave informatie over water. ”Het zou erg mooi zijn als mensen iets beter snappen hoe het hele watercyclus in elkaar zit.”
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl
Powered by WPeMatico