Het tegengaan van milieuvervuiling en klimaatverandering: een onderwerp dat niet meer is weg te denken. Maar hoe goed (of slecht) staat Salland er nou eigenlijk voor en waarin kunnen we nog verbeteren? De Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten, gemaakt door Vattenfall, heeft het in kaart gebracht.
Om te beginnen staat Salland helaas niet in de top 5 van duurzaamste Overijsselse gemeenten. Wel scoort Overijssel over de hele provincie gezien een score van 10,8%, wat aangeeft dat het duurzamer is dan gemiddeld in Nederland. Hiermee staat de provincie op de zesde plek van Nederland.
Minst versteende gemeente in Salland
Wanneer we dieper inzoomen op onze regio, wordt duidelijk dat de verschillende gemeenten wat betreft verstening niet veel van elkaar verschillen. In Raalte is 36,6% van de tuinen versteend en in Deventer 35,3%. Met een score van 30,5% gaat Olst-Wijhe de verstening het best te lijf. Meer groen in de wereld draagt bij aan een schonere lucht. Daarnaast verbetert de wateropname in de bodem en zorgt het voor verkoeling als het warm is. Ook dempt het geluid en vinden dieren beschutting en voedsel in een groene tuin.
Wat houdt de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten precies in?
In de index, die gemaakt is met data van het CBS, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Cobra Groeninzicht, krijgt elke gemeenten een score voor duurzaamheid. Om de score voor de index te bepalen, is per gemeente gekeken naar verschillende aspecten: de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. De ISDE is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. De ISDE dekt dus een deel van de aanschafkosten als je wil investeren in duurzame energie. Sinds de introductie van de duurzame subsidie in 2016 zijn er in Nederland tot juni 2023 gemiddeld 300 aanvragen per 10.000 inwoners ingediend.
De data van de bovenstaande onderdelen is per gemeente en provincie ten opzichte van het landelijk gemiddelde gescoord. Hierbij is de duurzaamheidsindex per gemeente ontstaan.
Meeste huishoudens met zonnepanelen
Het wordt steeds populairder om eigen groene energie op te wekken met zonnepanelen. In de Sallandse gemeenten wordt dit vaak gedaan, met name in Raalte. 43,7% van de huishoudens heeft hier zonnepanelen. In Olst-Wijhe is dit 42,7%. Deventer heeft een stuk minder zonnepanelen. In deze gemeente gaat het om 23,8%.
Meeste subsidieaanvragen
In Deventer werd de particuliere ISDE subsidie 249,4 keer aangevraagd per 10.000 woningen. De ISDE aanvragen in Olst-Wijhe en Raalte liggen ruim twee keer zo hoog als in Deventer. Met 508,6 aanvragen in Olst-Wijhe en 527,5 in Raalte. Ondanks dat er minder aanvragen zijn ingediend in Deventer, betekent dit niet direct iets slechts. De aanvraag zelf is namelijk ook beoordeeld en kent verschillende wegingsfactoren. Melanie Poort van Vattenfall legt uit: ”Er wordt een grotere waarde toegekend aan particuliere aanvragen van warmtepompen dan aan bijvoorbeeld geïsoleerde deuren. Een andere factor die is ingebouwd, is het aantal huurwoningen. In Raalte was het aantal huurwoningen 31% en in Deventer 45%.”
Beste score van Salland
Door de verschillende wegingsfactoren kunnen er op het gemiddelde per gemeente grotere verschillen ontstaan. Raalte scoort daarom 4,2% hoger ten opzichte van het landelijke gemiddelde, maar Olst-Wijhe en Deventer nog hoger. De eindscore van Olst-Wijhe is 23,9% en Deventer komt met 25,3% als winnaar uit de bus.