Museum De Waag presenteert vanaf 15 december aanstaande de tentoonstelling #DeventerVerhalen. In de tentoonstelling ontdek je bijzondere en intrigerende verhalen, objecten en foto’s die door, voor en over Deventenaren zijn gemaakt. “De verhalen in De Waag zijn zeer uitlopend maar kenmerkend voor heel Deventer, ze geven de identiteit van Deventer weer”, vertelt tentoonstellingsmaker Mariska de Bone. De nieuwste tentoonstelling van Museum De Waag is onderdeel van het gelijknamige lokale verhalenproject. Dat project werd vorig jaar door erfgoedorganisatie Deventer Verhaal en Bibliotheek Deventer geïnitieerd.
Van noaberschap tot kermisfamilie De #DeventerVerhalen tentoonstelling slaat een brug tussen cultuur en het sociale domein. Zo heeft een van de hoofdpersonen, Mien van Houten uit Bathmen, een plekje in de tentoonstelling verworven. Zij maakte tijdens haar verhuizing naar gemeente Deventer in 1972 kennis met het ‘noaberschap’ waarbij zij als jonge vrouw opeens haar dode buurvrouw stond te wassen en aan te kleden.” vertelt Mariska de Bone, tentoonstellingsmaker bij Museum De Waag.
“Ook Emine Coskun, die zichzelf een tulpenbol die vanuit Turkije in Nederland is geplant noemt, is met haar voorliefde voor De Worp te vinden tussen de talrijke verhalen, net als zesde generatie kermisondernemer Remon Bakker. De tentoonstelling is vanaf 15 december aanstaande tot en met mei 2023 te bezoeken en geeft de ‘gewone’ Deventenaar een stem en een gezicht.” vervolgt de Bone.
Verhalen door vrijwilligers Het doel van het verhalenproject is om Deventenaren met elkaar in gesprek te laten gaan over hun persoonlijke verbinding met stad, dorp of wijk en zo het echte Deventer gevoel vast te leggen in verhalen. Alle verhalen zijn verzameld door vrijwilligers en gevangen in een tekst, foto, podcast of video. De verhalen zijn terug te vinden op een speciaal daarvoor ingerichte website.
Museumbezoek Naast echte Deventerse verhalen op de begane grond van De Waag, presenteert het museum op de eerste verdieping de vaste presentatie ‘Deventer Topstukken’ met kunstwerken van landelijke en internationale bekendheid. Op de tweede etage maak je kennis met de Deventer geschiedenis in vogelvlucht. Hier komen de ontstaansgeschiedenis van de stad, de Hanzeperiode met zijn handel en markten, maar ook de nijverheden van zilversmeden en de befaamde koekbakkers aan bod. Meer informatie over het museumbezoek is te vinden op museumdewaag.nl.