Het college heeft namelijk al een akkoord gegeven om een overeenkomst op te maken voor exploitatie van twee windmolens ten behoeve van de energievoorziening voor het nieuwe industrieterrein langs de A1. Cofely is de onderneming die het mag doen. Maar het besluit of deze windmolens er daadwerkelijk komen hangt nog steeds als een zware donderstorm boven de gemeenteraad. Het besluit voor het nieuwe A1 industrieterrein was al eerder genomen.
Maar wanneer wist het college al van de deal met Cofely? De Deventer gemeenteraad is een kluif voor gehouden door te stellen dat de windmolens in cooperatief verband zouden worden geexploiteerd. Woensdag 6 juli is er weer een Politieke Markt, daar zal de discussie op een wat hoger pitje voortgezet gaan worden. Het is toch lastig om als gemeenteraad voor de belangen van burgers van de gemeente op te komen als er in de achterkamertjes hele andere zakelijke afspraken worden gemaakt. Maar zo kennen we de gemeente Deventer natuurlijk weer!
Nieuw is dat er dus één windmolen kan worden ingezet voor het door wethouder Pierey voorgestelde coöperatief gebruik. Burgers kunnen een klein beetje eigenaar worden van één windmolen. De andere twee zijn voor Cofely die ook de miljoenen aan subsidies in kas krijgt om het project te realiseren. Maar als de raad het besluit neemt om een go te geven voor de realisatie van de drie windmolens en de burgers willen niet participeren, wat dan? Gaat deze derde windmolen dan ook nog naar Cofely?