Het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ vindt plaats van vrijdagavond 3 t/m zondagmiddag 5 juli met openingsvoorstellingen op donderdagavond 2 juli.
In de historische binnenstad van Deventer en locaties rondom het centrum (Beestenmarkt en Worpplantsoen) zijn ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen te zien.
Op het programma staan gezelschappen uit Frankrijk, Chili, Spanje, Oostenrijk, Italië, België en Nederland. ‘Deventer Op Stelten’ heeft zich de afgelopen jaren sterk inhoudelijk kunnen ontwikkelen tot een internationaal erkend festival op het gebied van professioneel buitentheater.
De toegang is gratis. Voor een enkele voorstelling zijn tickets nodig.
Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is ‘Deventer Op Stelten’ uitgegroeid tot toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. In 2014 is ‘Deventer Op Stelten’ uitgeroepen tot Beste Publieksevenement van Nederland. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland. Van hoogstaand buitentheater tot openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, van theater op stelten tot spektakel op hoog niveau, van humoristische acts tot intieme theaterconfrontaties.
‘Deventer Op Stelten’ wordt jaarlijks bezocht door ruim 140.000 bezoekers en wordt beleefd als bijzonder, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. Het festival is onderscheidend door ieder jaar een geheel nieuw programma aan te bieden, met extra kleur en nieuwe dimensies. In 2014 was het thema ‘Dans la Rue’, in aansluiting ook op 2013 met het thema ‘oog voor duurzaamheid’.
Voor dit jaar wordt het accent gelegd op het thema ’vrijheid’, een actueel thema, waarbij de mensheid, haar valkuilen, haar onmacht en kracht in een aantal voorstellingen centraal staat. Het thema geldt niet als rode draad voor het gehele festival, maar wil accenten aanbrengen, verbanden leggen en verdieping, en daarmee een verband naar de viering van ’70 jaar vrijheid’ in 2015.
Teatro del Silencio
Het thema ’vrijheid’ staat nadrukkelijk centraal in één van de hoogtepunten van ‘Deventer Op Stelten’ dit jaar: de Nederlandse première van ‘Doctor Dapertutto’ van Teatro del Silencio (Frankrijk/Chili).
‘Doctor Dapertutto’ bestaat uit een voorstelling en een theatrale processie en is gebaseerd op het leven en werk van Vsevolod Meyerhold (1874-1940), één van de grootste en meest revolutionaire Russische regisseurs van de 20e eeuw, die in 1940 is geëxecuteerd onder het regime van Stalin. Teatro del Silencio hervindt het werk van Meyerhold in de vorm van grootschalig buitentheater, met krachtige beelden en weinig tekst.
De voorstelling is te zien op het Grote Kerkhof. Op het speelvlak laten de 23 spelers van Teatro del Silencio groots totaaltheater zien. Emotie, theater, circus, mime, dans en live-muziek, alles komt samen in deze voorstelling. Toptheater, in de meest pure vorm, gespeeld bij daglicht, in de openlucht, en erg indrukwekkend. Het multifunctionele decor bestaat uit platforms, trapezes en gordijnen die dan als doek, dan als guillotines naar beneden komen. Het is geen chronologisch verhaal, het zijn fragmenten, confrontaties en tijdsbeelden, waarbij het theater zichtbaar is in het scenario.
De voorstelling is 4 keer te zien (3 t/m 5 juli) en alleen toegankelijk met tickets (€ 10,- p.p.). Er worden grote tribunes geplaatst op het Grote Kerkhof. Koop uw ticket op tijd, want vol is vol!
De processie van Teatro del Silencio is los van de voorstelling te zien en gratis toegankelijk (2 en 5 juli, start Welle): een indrukwekkende mars, een konvooi van ruim 19 meter lang met vijf kooien, aangedreven door een oude tractor, compleet met rode vlaggen, een sneeuwmachine en imponerende muziek. De kooien symboliseren de goelags en opsluiting, de spelers de werknemers van de kampen, een onderdrukt volk, geëscorteerd door Russische officieren, ondersteund door Russische liederen, voice-overs en speeches. Aan de processie doen naast de 23 spelers van Teatro del Silencio, 32 amateurspelers (jong en oud) uit Deventer en omgeving mee.
De Beestenmarkt is speellocatie voor de nieuwe grootschalige productie ‘Globe’ van Close-Act (Nederland). Deze imposante en dynamische voorstelling door 32 theatermakers speelt zich af op en rondom de ‘Globe’, een metershoge bol die de wereld symboliseert. Met spectaculaire circustechnieken, luchtacrobatiek, muziek, videoprojectie, acteurs op stelten en rijdende objecten wordt de dagelijkse hectiek vanuit een kinderlijke verbeelding doorbroken en de kunst van vrijheid gevisualiseerd. ‘Globe’ is te zien op 3 en 4 juli, de openbare repetitie op 2 juli.
Ander hoogtepunt is Compagnie L’Homme Debout (Frankrijk) met de Nederlandse première van ‘Liédo’ op stadsplein de Brink: een gigantische marionet die tot leven komt en in korte scènes over het plein voortbeweegt. De marionet is 7,5 meter hoog en gemaakt van gevlochten riet. Aan deze rondtrekkende voorstelling werken ruim 40 vrijwilligers uit Deventer mee.
Op de Brink is daarnaast Compagnie Remue Ménage (Frankrijk) te zien met ‘Les Fous Volants’: een vrolijke, muzikale parade met 14 fabelachtige figuren, deels op stelten en uitgedost als excentrieke avonturiers en uitgerust met vreemde vliegmachines. Daarnaast laat Teatro Pavana (Nederland) met 8 ballerina’s gehuld in gekleurde rokken en spitzen hun mooiste steltenballet zien.
Verder zijn er een aantal kleine acts op de Brink te zien: Theater Irrwisch (Oostenrijk) met de hilarische act ‘Wegenstreits Guests’, Actic (Nederland) met ‘Kiddy Ride Police Patrol’, ‘Les DéDé’s’ door Groupe Démons et Merveilles (Frankrijk) en Huize L.I.N.D.A. (Nederland) met ‘Natalie’ (concept Liesje Smolders).
Volop buitentheater: In de Boreeltuin speelt de Spaanse Joan Català ‘Pelat’: een pure voorstelling zonder opsmuk, die dans, theater en circus combineert. Binnen de omtrek van een cirkel raakt het publiek betrokken bij de relatie tussen een man en een houten paal. Mede door de stilte schept Català verwachtingen en lokt hij spontane participatie uit.
Op het Boreelplein is het gezelschap 15ft6 te zien met ‘Dynamite & Poetry’: een voorstelling met 4 acrobaten (uit Australië, Frankrijk, België en Engeland) die ongelofelijke prestaties verrichten, met onder meer een Chinese mast. Een mengeling van riskante acties, poëzie, circus en veel humor!
In de humoristische one-man-show op de Nieuwe Markt draait alles om het bakken van één pannenkoek. Rasartiest Bram Graafland (Nederland), alias ‘De Gillende Keukenprins’, laat met zijn keukenorgeldrumgestel zien dat hij kan koken, orgel spelen en drummen tegelijk… een eitje!
Op het pleintje aan ’t Klooster speelt Cie MonkeyStyle de solo-voorstelling ‘Babylloon’: Geboren uit een ballon? Hoe zal hij de mensheid ontdekken? Een ontmoeting tussen menselijkheid en dierlijkheid. Krijgt hij deze met lucht gevulde grootsheid onder controle? Bereid je voor op een zeer bijzondere ballonmanipulatie.
Daarnaast brengt Anonima Teatro (Frankrijk/Italië) op het Lamme van Dieseplein ‘La Route’, een humoristische roadmovie met poppen: een mix tussen een actiefilm en een poëtische poppenkast.
<30 Producties met jongeren: In het Worpplantsoen vindt dit jaar drie dagen lang het muziekfestival ‘Hoogtevrees’ plaats in combinatie met de theatrale installatie ‘Waan!’. ‘Hoogtevrees’ wordt georganiseerd i.s.m. poppodium Het Burgerweeshuis. Op twee podia zijn bandjes en muziekoptredens met onder meer op het programma: My Baby, Intergalactic Lovers, The Miseries, T-99, Akwasi en Causes.
‘Waan!’ is een theatrale speeltuin door twee Deventer kunstenaars (Douwe Hibma en Roderik Sommerdijk) van de Spektakelwerkplaats i.s.m. Theater Gajes en 20 jongeren van de MBO Rijn IJssel Theater en Muziek. Een speciale productie, die tijdens en voor het festival wordt gemaakt en waar zowel letterlijk als figuurlijk geen touw aan vast te knopen is. Diverse beeldende installaties, machines en decorstukken, gemaakt van rauw materiaal, vormen het decor waarin de jongeren een doorlopend theatraal spel laten zien.
In de Bergkerk is het project ‘In de Pas (en een hoopje Gulliver)’ van het Theaterschip Drost van Salland (Deventer/Nederland) en jeugdtheaterhuis Larf (Gent/België) te zien: een speciale jongerenproductie met 9 Vlaamse en 9 Nederlandse jongeren (14 tot 18 jaar) onder leiding van één Vlaamse en één Nederlandse regisseuse. Een installatie gemaakt van speeltoestellen als beeld een aangespoelde Gulliver, uit ‘Gulliver’s Travel’ van Jonathan Swift, is uitgangspunt.
‘Hoogtevrees’, ‘Waan!’ en ‘In de Pas’ zijn onderdeel van het project <30. Dit project is al een aantal jaren een zeer succesvol onderdeel van ‘Deventer Op Stelten’. Middels speciale producties en aktiviteiten worden jongeren actief bij het festival betrokken.
C’est le Carton Qui Fait la Musique: In de Grote of Lebuinuskerk vindt dit jaar een wel heel bijzonder project plaats in samenwerking met kartonnagebedrijf Smurfit Kappa uit Deventer, één van de hoofdsponsoren en partner van het festival. Onder de titel ‘C’est le Carton Qui Fait la Musique’ is een installatie gemaakt van kartonnen dozen en verpakkingsmateriaal in combinatie met geluid en muziek. Naast de doorlopende installatie is er op gezette tijden een spectaculaire performance met o.a. 3 percussionisten op stelten.
De Deventer Schouwburg biedt podium voor dé hit van de Franse en Belgische festivals afgelopen zomer: Defracto (Frankrijk) met de Nederlandse première van ‘Flaque’: een energieke en zeer originele voorstelling met 3 spelers in een mix van jongleren, fysiek theater en slapstick. De voorstelling duurt een uur, leeftijd 7+.
Verder speelt TamTam objektentheater ‘Roestige Spijkers & Andere Helden’: waardeloze vindsels veranderen in acteurs in een korte, beeldende vertelling. Een mix van theater en animatiefilm, te zien op Stromarkt 19.
Verblijf tijdens het festival: In Het Burgerweeshuis is ook dit jaar drie dagen lang een speciaal festivalcafé met optredens en bandjes, een sfeervolle festivaltuin voor een hapje en drankje en een (nachtelijk) danscafé, toegankelijk voor publiek, artiesten en festivalmedewerkers. Ook bij Hoogtevrees in het Worpplantsoen zijn extra eetstandjes.
Daarnaast is in de Grote of Lebuinuskerk op zaterdagavond 4 juli de mogelijkheid voor publiek om aan te schuiven voor een festivalbuffet met Sallandse streekproducten. Kaarten zie www.deventeropstelten.nl
Bovendien zijn er speciaal voor het festival diverse meerdaagse verblijfsarrangementen in Salland samengesteld in samenwerking met Salland Marketing. Meer informatie op www.ikganaardeventer.nl
‘Deventer Op Stelten’ wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer. Het festival is jaarlijks in juli. Dit jaar vindt de 19e editie plaats. Het festival is mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel en Fonds Podiumkunsten, sponsoring en partnerships van bedrijven uit Deventer en omgeving, hoofdsponsoren Smurfit Kappa en Grolsch, voorstellingssponsoren Nefit, Witteveen+Bos, Wolters bv, Centrumgarage en DJM, bijdragen van horeca en ambulante handel en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.