FOTO: iesselcider.nl De cider van het vorig jaar gestarte bedrijf IESSEL Cider uit Deventer is door nieuwsplatform Foodlog toegelaten tot de finale van de verkiezing Beste cider van Nederland. Deze verkiezing vindt plaats op zaterdag 15 september in Breukelen. In de finale strijden 11 ciders, allen gemaakt in Nederland, om de titel. Cider is een product dat langzaam terrein wint in Nederland door ervaringen met cider in Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Noord Spanje. Minder bekend is dat in Nederland ook goede ciders wordt gemaakt door vooral kleinschalige cidermakers. De verkiezing is bedoeld om deze opkomende markt te ondersteunen en Nederlandse ciders bekend te maken onder een breder Nederlands publiek.
De verkiezing verloopt via een vakjury en er is ook een publieksprijs.
IESSEL Cider verwerkt appels van oude rassen uit hoogstamboomgaarden in de IJsselstreek tot een droge, licht prikkelende cider gemaakt van 100% appelsap. De cider krijgt een alcoholpercentage van 5 tot 6 %. Fruit uit hoogstamboomgaarden is moeilijk te verkopen, het maken van cider uit sap kan daarbij een mogelijkheid zijn. De ambachtelijke cidermakerij is gevestigd in een gebouw van klooster Sion in Diepenveen. Het cider maken is dit jaar vroeg van start gegaan. Momenteel worden de appels geplukt en daarna volgt het persen en vergisten. De cidermakers Marin van Sprang en Rob le Rutte hopen dit jaar 1500 liter cider te kunnen maken. Eigenaren van hoogstamboomgaarden die nog appels over hebben kunnen zich melden. Voor meer informatie zie www.iesselcider.nl.
Foodlog (www.foodlog.nl) is een onafhankelijk nieuws- en discussieplatform over voedsel, gezondheid en eten & drinken.