In het veiligheidsbeleid voor de komende jaren gaat de Gemeente Deventer aandacht besteden aan twee strategische thema’s: De aanpak van ondermijnende effecten van criminaliteit en jeugd, zorg en veiligheid. Tegelijkertijd blijft Deventer zich richten op bestaande prioriteiten, zoals openbare orde, digitale weerbaarheid en crisisbeheersing. Deze richtlijnen zijn uiteengezet in de nieuwe ‘Strategische Veiligheidsagenda’ voor Deventer.
Veiligheidsgevoel van Inwoners
In de zomer van 2023 heeft de onderzoeksafdeling van de gemeente Deventer een ervaringsonderzoek uitgevoerd door middel van een Deventer Digipanel en een open link via de website. Door de inwoners werden er 1.060 vragenlijsten volledig ingevuld. Hieruit is gebleken dat het veiligheidsgevoel onder de inwoners van Deventer in de afgelopen vier jaar grotendeels onveranderd is gebleven. Maar liefst 92 procent van de inwoners voelt zich altijd of vaak veilig in Deventer.
Aandachtspunten als input voor veiligheidsagenda
Punten die naar voren komen uit het onderzoek, waardoor mensen zich onveilig voelen, zijn agressief gedrag in het verkeer zoals hard rijden, rommel op straat en parkeerproblemen. Ook rondhangende jongeren en vernield straatmeubilair komen relatief veel voor.
Geen garantie, dus blijven investeren
Burgemeester Ron König benadrukt: “Hoewel dit een waardevol gegeven is, kunnen we niet aannemen dat veiligheid gegarandeerd is. Daarom moeten we blijven investeren in veiligheid, door nauwere samenwerking met veiligheidspartners en nemen ook preventieve maatregelen, zodat we in een vroeg stadium kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is.”
Aanpak van Ondermijnende Criminaliteit
Ondermijnende criminaliteit kan diverse vormen aannemen, variërend van drugshandel tot mensenhandel, (zorg)fraude, vastgoedfraude, corruptie, oneerlijke concurrentie en afpersing. Deventer zet zich in voor de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit en richt zich ook op het bestrijden van arbeidsuitbuiting. De aanpak van arbeidsuitbuiting in Deventer omvat een geïntegreerde aanpak, waarbij verschillende gemeentelijke afdelingen samenwerken met woningcorporaties, het UWV, werkgevers, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Belastingdienst en veiligheidspartijen zoals de politie.
Lees verder onder foto..
Hoe wil de gemeente meer veiligheid bereiken?
Woordvoerder Maarten Jan Stuurman geeft aan dat er onder andere ingezet wordt op meer bewustwording en weerbaarheid door bewustwordingssessies en voorlichting, veilige informatie-uitwisseling en het uitvoeren van integrale controles, gericht op specifieke gebieden binnen de gemeente of branches. “Om dit te bereiken werkt de gemeente Deventer met interne-en externe partners zoals het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst, maar ook het UWV en het Waterschap. Ook die input is bij het opstellen van de veiligheidsagenda meegenomen en de strategie wordt nog verder uitgewerkt met acties.”
Samenwerking in de Regio
Met betrekking tot de aanpak van ondermijnende effecten van criminaliteit en jeugd, zorg en veiligheid werkt Deventer samen met andere gemeenten en Politie, Openbaar Ministerie en de Veiligheidsregio IJsselland in onze regio. Burgemeester König verklaart: “Door onze regionale samenwerking op elkaar af te stemmen, kunnen we van elkaar leren en waar nodig nieuwe methoden ontwikkelen.” Deze samenwerking breidt zich ook uit naar de regio Stedendriehoek, waaronder Deventer, Apeldoorn en Zutphen vallen, en zal in de komende jaren verder worden uitgebouwd.
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl
Powered by WPeMatico