De PvdA en Groenlinks wilden zich daar zo snel als mogelijk vanaf maken en wilden door met gezondheidszorg, maar gespreksleider Nicolai Lens van de Stentor besloot toch op het onderwerp door te gaan. Deventer Belang is de partij die toch graag wil kijken of het besluit nog terug te draaien is. Bert Kleine Schaars van Deventer Belang zegt daarover het volgende: ”
Ik zou graag het tegenhouden van de twee geplande windmolens inzet maken van college onderhandelingen! Maar dat is echt aan de kiezer! Ze zijn misschien niet meer te stoppen… maar wat zou ik ze graag tegenhouden! Een eerder ingezonden brief van Kleine Schaars gericht aan de Stentor is niet geplaatst. Hieronder desbetreffende brief:
Het is zo stil in mij..
En ik heb nergens woorden voor. Het is een songtekst die velen zeer bekend zal voorkomen.
Het was de titel die mij direct te binnen schoot afgelopen maandagavond ( 13 januari) tijdens het verkiezingsdebat over het onderwerp duurzaamheid. Ik zet mij als raadslid met passie in om voor Deventer te streven naar realistische doelen op het gebied van duurzaamheid. En ik heb mij de laatste jaren druk gemaakt om de plaatsing van de twee windmolens tegen te houden. En om in plaats daarvan in te zetten op energiebesparing door woningisolatie en het stimuleren van zonnepanelen op daken van huishoudens. Volgens de PVDA, Groenlinks, CDA en ChristenUnie ( en anderen) moesten de windmolens er komen omdat alleen op die manier Deventer haar doelstellingen zou kunnen halen. Niets is minder waar. Nog los van het feit dat ze op de verkeerde plek staan omdat hier de windopbrengst te laag is. En als ik vandaag (15 januari) het FD lees staat daar in dat steeds meer beleggers zich terug trekken vanwege de onrendabele investering
Bedenk dat geen enkel huishouden in Deventer hier beter van wordt. Maar door woningen maximaal te isoleren beperk je het energieverbruik. Het zorgt voor lagere energielasten van de individuele huishoudens en daarmee is er geld over voor andere dingen in datzelfde huishouden. Tijdens het debat ( 13 januari) is alleen GroenLinks nog overtuigd van de haalbaarheid van Deventer energieneutraal 2030 en geeft aan dat er meer molens mogen komen maar dat die ook op zee mogen komen omdat het eigenlijk gaat om het opwekken. Het gaat dus helemaal niet meer om de plek waar ze staan. Daarmee zijn de molens dus echt het symbool geworden van een niet meer haalbare doelstelling. De lijsttrekker van de PVDA vult vervolgens aan dat het bij deze twee mag blijven omdat zij hebben gemerkt dat er te weinig draagvlak voor is.
Waarna de 3 aanwezige partijen ook nog even blijk geven dat de weerstand ze wel iets heeft geleerd. Namelijk dat we in Deventer echt moeten inzetten op woningisolatie en het bouwen van energieneutrale woningen. Want daar gaan zij zich sterk voor maken omdat dat hetgeen is wat echt kan bijdragen. Hoe geloofwaardig zijn deze partijen nog als zij in het licht van de verkiezingen simpelweg hun standpunt 180 graden omdraaien En dan denk ik aan de bewoners van het Bramelt en aan onze buren in Epse, en dat ik aan hen excuus aanbiedt omdat ik als raadslid niet overtuigend genoeg ben geweest om de plaatsing van deze symbolische duurzaamheid tegen te houden.
Bert Kleine Schaars
Raadslid Deventer Belang