De Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in gemeente Olst-Wijhe

Betrokken verenigingen, onbetaalbare zorg, een groener Overijssel en meer sociale verbinding: vrijwilligers maken het mogelijk. Daarom ontvangen honderd vrijwilligers, die zich op allerlei manieren inzetten voor mens en omgeving, ook dit jaar de Overijssel vrijwilligersprijs (OVP). Van 14 november tot 7 december trekken Provinciale Statenleden en gedeputeerde Roy de Witte de provincie in om binnen alle sectoren de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Via www.overijssel.nl/vrijwilligers is de komende weken te volgen waar en aan wie de prijzen zijn uitgereikt. De Overijsselse vrijwilligersprijs is een samenwerking tussen provincie Overijssel, Stimuland, VOSVI en de plaatselijke vrijwilligersorganisaties.

Ook in 2022 is aan een groot aantal vrijwilligersorganisaties gevraagd om vrijwilligers te kiezen die een extra blijk van waardering verdienen. Van trainer tot mantelzorger en van bestuurder tot groene vrijwilliger. In Gemeente Olst-Wijhe zijn op maandag 5 december de Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt door Statenlid Peter Hermans en Initiatievencoach Salland Giny Hoogeslag.

André Nijboer: Andre Nijboer, voorzitter van Plaatselijk Belang Elshof, heeft ontzettend hard gewerkt voor hun groene erven project. Echt een vrijwilliger die er helemaal voor gaat. Goud waard voor de gemeenschap. Hier het verhaal: Andre Nijboer: Elshof is al groen, maar wordt ook steeds biodiverser.

Dientha en Bennie van Munster: Het echtpaar Dientha en Bennie van Munster uit Herxen zetten zich in voor heel veel buurtschap activiteiten, zoals de ouderensoos en het dialectcafé. Het is een enorm betrokken echtpaar. Ze verrichten veelal vrijwilligerswerk in Wijhe.

Ton Stroucken: Ton is als bestuurslid al sinds jaar en dag betrokken bij de Stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe. Hij was maatschappelijk ondernemer van het Klein Koninkrijk (huiskamertheater). Zet zich in voor allerlei culturele projecten (Talentprijs, Muzeprijs en voor bijv. nu het project VIJF – cultuur en verhalen langs de IJssel). Een betrokken inwoner bij eigenlijk alles wat cultuur betreft.

IVN – De Grutto Wijhe-Olst – Werkgroep Landschapsonderhoud: Er wordt in elke gemeente ook een groene vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze is speciaal voor vrijwilligers die zich inzetten voor een groener Overijssel. Deze werkgroep streeft naar behoud van de karakteristieke elementen in het rivieren- en weteringen landschap in de gemeente. Dat zijn voornamelijk knotwilgen en af en toe meidoornhagen. Er wordt van oktober tot en met maart op zes zaterdagen gewerkt vanaf half negen tot half. Jaarlijks worden ca. 60 wilgen geknot. Het kan voorkomen dat er in een seizoen zo’n 200 m meidoornhaag wordt afgezet.

De werkgroep laat zich niet weerhouden door wat slechtere weersomstandigheden. Het gaat vrijwel altijd door, mits de weersomstandigheden veilig zijn. Na een knotdag maakt een vaste vrijwilliger een prachtig verslag met foto’s. Voor iedereen is het dan nagenieten. Mooi hoe zij zich al die zaterdagen lekker in de buitenlucht inzetten om het landschap en daarmee biodiversiteit te behouden. Het mooie hieraan is dat echt jong en oud meedoet. Deze vrijwilligersgroep verdiend deze prijs voor de jarenlange (ruim 40 jaar) trouwe zorg door onderhoud voor het Sallands landschap.

Over Salland TV

x

Check Also

Presentatie door fysiotherapeuten bij MS-contactmiddag op 23 november

Contactmiddag voor mensen met MS (Multiple Sclerose) op zaterdag 23 november en ...