Gezondheidszorg is een vitale sector. Dat hebben we te lang genegeerd, en dat krijgen we nu in coronatijd als een boemerang terug. We moeten deze zorg daarom nú veranderen. Kennis en wijsheid is er al. Geef vrouwen de managementfuncties om die vol visie, passie en vakmanschap uit te rollen, holistisch en inclusief, in samenhang met ethiek, politiek en economie. Dan krijgt de zorg haar vitale maatschappelijke meerwaarde.
Door Mia Nijland
Nog nooit waren we zo saam
Vroeg of laat krijgen we allemaal met zorg te maken. Je wordt er door overvallen of groeit er langzaam naar toe. Welke zorg, de mate waarin en het moment waarop, verschilt per persoon en gezin. Het Corona virus laat zien dat we ook allemaal, tegelijk kunnen worden getroffen. Onverwacht en uit de andere hoek. En dan worden we wakker want we worden persoonlijk geraakt. Niemand ontkomt aan de gevolgen ervan en de zorgen zijn groot.
Meer dan ooit merken we nu dat ‘zorg’ meer is dan professionele gezondheidszorg. Zorg is een aspect in het leven, dat ons als mensen verbindt, tenminste in deze situatie. Op dit moment wordt de zorgzaamheid in ons, aangesproken alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. We maken ons zorgen om elkaar, zorgen voor elkaar en nog nooit waren we zo saam. Zorg saam: samen staan we sterk en samen komen we eruit. En dat geeft wel een positieve draai aan deze -voor velen- zware tijd. Zorg saam, het is maatschappelijk van grote waarde.
Het nieuwe normaal
We zijn nu aan zet om die ‘winst’ te transformeren naar het nieuwe normaal. Niet alleen op een rationele wijze, maar ook intuïtief. We moeten dus niet alleen in functionele plexiglas-oplossingen schieten, maar ook de minder grijpbare problemen aanpakken. Ons laten raken door kwesties die niet alleen jezelf aangaan. Kwesties met maatschappelijke waarde. Als dat nu niet lukt, lukt het nooit… en is er weer een crisis nodig…
Waarden gedreven management
Dit is het momentum voor centraal – holistisch – en inclusief- gezondheids management. Een team met vrouwen in de hoofdrol, voor het benodigde evenwicht. Kennis, wijsheid en de hernieuwde zorgagenda, het wordt nu al georganiseerd. Dat gebeurt in netwerken en initiatieven, landelijk en lokaal. Netwerken vol visie, passie en vakmanschap met initiatieven voor gezondheid en gedrag. Hier wordt samen gereflecteerd en worden kwesties in samenhang benaderd. Zo blijken ethiek, economie en politiek vooral samen van waarde en zo krijgt de zorg haar vitale maatschappelijke meerwaarde. Zo worden we ons echt bewust van de noodzaak hiervan. En alleen zo kunnen we de verstoorde balans in onze samenleving, duurzaam en in zijn geheel herstellen, verbonden met de natuur, met onszelf en met elkaar.
Wie hier nu nog de ogen voor sluit, is af en krijgt geen ‘corona-spatbril’.
Mia Nijland is orthopedagoog zorg en onderwijs
Quality of Life Centre (kennispraktijk) in Wijhe – www.qolcentre.eu
Beleefstijl Salland (zorgadvieswinkel) in Wijhe – www.beleefstijlsalland.nl (medio juni 2020)
Het bericht ‘Dan krijgt de zorg haar vitale maatschappelijke meerwaarde’ verscheen eerst op Opinie in Salland.
…
Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl