Het Holtgräve-orgel in de Lebuinuskerk van Deventer is toe aan de laatste fase van restauratiewerkzaamheden. Vanaf 2015 is het orgel in diverse fases onder handen genomen. In de komende maanden zijn de klavieren, mechanieken en orgelkassen aan de beurt. Er is een crowdfundingactie gestart om de begroting rond te krijgen.
In 1839 bouwde Johann Heinrich Holtgräve zijn magnum opus in de Lebuinuskerk van Deventer. Daarbij gebruikte hij materialen van het vorige orgel in deze kerk. In de jaren ’70 van de vorige eeuw vond de laatste grote restauratie plaats. Vanaf 2015 loopt een integrale restauratie van dit prachtige instrument, dat een plek verwierf in de top-30 van de mooiste Nederlandse orgels in de Volkskrant. Het pijpwerk en de windvoorziening zijn inmiddels gerestaureerd.
De drie klavieren en het pedaal met de bijbehorende mechanieken zijn hard aan restauratie toe. De restauratie hiervan bevordert de speelaard van het instrument en komt daarmee ten goede aan de uitvoeringspraktijk van de organist. De orgelkas met bijbehorende ornamenten vertoont de nodige schade aan het hout- en schilderwerk. Deze wordt komende winter compleet onder handen genomen. In de eerste helft van 2025 moet het Holtgräve-orgel zijn glans weer helemaal terug hebben.
Crowdfunding
Via landelijke en provinciale subsidies is een groot deel van de begroting ingevuld. Ook diverse fondsen hebben hun toezegging al gedaan. Om het resterende deel van de begroting sluitend te krijgen, is een crowdfundingactie opgezet via het landelijke platform ‘Voor de kunst’. Doel is om € 10.000,- bij elkaar te krijgen.