Combineren van initiatieven biedt kwaliteitsimpuls voor Stationsweg in Wijhe

In de omgeving van de katholieke kerk aan de Stationsweg in Wijhe spelen verschillende ruimtelijke ontwikkelingen vlak bij elkaar. De gemeente heeft laten onderzoeken of er voor alle ontwikkelingen één plan kan komen. Nu ligt er een concept gebiedsvisie dat de kwaliteit van het gebied versterkt. Het college van burgemeester en wethouders én de initiatiefnemers zijn enthousiast. De visie kan alleen uitgevoerd worden als alle vier partijen daadwerkelijk meedoen! 

Er zijn vier ruimtelijke ontwikkelingen bij de kerk aan de Stationsweg:

  • De kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen aan de Stationsweg wordt in 2025 aan de eredienst onttrokken.
  • De St. Jozefschool verhuist in 2027 naar het kindcentrum en de gemeente wil graag woningbouw op deze plek.
  • Er is een particulier initiatief voor appartementen aan De Bongerd 2-4.
  • En er is een particulier initiatief voor een woonzorgcomplex achter de woonlocatie van Trevin in de oude pastorie.

    Om te onderzoeken of er één samenhangend plan kan komen, besloot het college in december 2022 om stedenbouwkundig bureau SACON in te huren. Het bureau ging met de vier initiatiefnemers (waaronder de gemeente) in gesprek en heeft samen met hen een conceptvisie voor het gebied gemaakt. Alle initiatiefnemers zijn enthousiast. Door het combineren van de initiatieven en het loslaten van eigendomsgrenzen van de stukken grond, kan een prachtig gebied ontstaan.

Kwaliteit van het gebied
“Behoud van en respect voor de kwaliteit van het gebied stonden voor ons voorop,” zegt wethouder Marcel Blind. “Voordat we met elkaar de plannen verder uitwerken, wilden we eerst zeker weten dat we daar voldoende rekening mee kunnen houden. En dat kan. Net als de andere initiatiefnemers is ons college enthousiast! De visie laat zien dat we een nieuw en aantrekkelijk woongebied met circa 35 tot 40 woningen aan het dorp Wijhe kunnen toevoegen, waarbij we de kwaliteit van het gebied nog verder kunnen versterken. Wij hebben omwonenden en andere betrokkenen geïnformeerd en op korte termijn laten we hun de plannen zien. Ik ben benieuwd of ze net zo enthousiast zijn als wij. Of ideeën hebben hoe het wellicht nog beter kan.”

Hoe gaat het verder?
De gemeente en de initiatiefnemers gaan nu in gesprek met omwonenden en andere betrokkenen zoals bewonersvereniging BIOS, het Weijtendaal, de Heemtuin en SallandWonen. Omwonenden maar ook andere inwoners van Wijhe kunnen hun mening geven op de concept gebiedsvisie via www.mijnkijkop.olst-wijhe.nl. Op basis van de gesprekken en alle reacties wordt de visie eventueel aangepast. Het college van burgemeester en wethouders stelt daarna de definitieve visie vast. Daarna wordt er een plan van aanpak voor het vervolg gemaakt.

Voordat de visie kan worden vastgesteld, moeten de initiatiefnemers hun stuk grond stuk daadwerkelijk beschikbaar kunnen stellen. Hiervoor zal een intentieovereenkomst worden gesloten. Zo weten alle initiatiefnemers of hun initiatief in de gewenste vorm kan doorgaan.

Wanneer de gronden niet beschikbaar worden gesteld, kan de gebiedsvisie niet worden uitgevoerd en heeft het maken van een plan van aanpak geen zin. Voor de herontwikkeling van de locatie St. Jozefschool is dan een aangepast woningbouwplan nodig, zodat na de verhuizing van de school gebouwd kan worden.

Focus op wonen
Vanwege het tekort aan woningen, ligt de focus van de gemeente op woningbouw. Onder de noemer ”Olst-Wijhe, toekomstbestendige, eigenzinnige regionale woongemeente aan de IJssel” wil de gemeente tot 2030 groeien met 1.000 tot 1.200 woningen. De initiatieven voor de Stationsweg dragen hieraan bij.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Presentatie door fysiotherapeuten bij MS-contactmiddag op 23 november

Contactmiddag voor mensen met MS (Multiple Sclerose) op zaterdag 23 november en ...