GAE kan namelijk geen externe financiering bij een bank rond krijgen. Dat heeft niets te maken met de financiën bij GAE want dat is voor elkaar. Sinds 2006 staat de club namelijk al in de hoogste categorie van financieel meest gezonde clubs, ingedeeld door de KNVB. Dat GAE geen extern geld kan krijgen heeft te maken met het huidige beleid van banken. Banken zijn terughoudender met het verstrekken van leningen, en dat gaat ook op bij voetbalclubs.
Het bestuur van GAE had de gemeente om een lening van 11 miljoen gevraagd voor de verbouwing van het stadion in twee fases. Het college vindt dat de club een ‘belangrijke maatschappelijke functie in de stad’ vervult en een belangrijke bijdrage levert aan de bekendheid van de stad. Maar ze gaan (onder voorwaarden en op annuïteitenbasis) nog niet verder dan een lening van in totaal zes miljoen euro voor de eerste fase.
Het verstrekken van de lening van 6 miljoen is natuurlijk wel opvallend. Dat komt omdat de huidige wethouder van financiën, Liesbeth Grijsen, lid is van Gemeentebelang. Die partij was voor kort nog tegen financiële steun voor GAE. De raad moet tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces in juni haar instemming geven voor het besluit. Het ligt in de verwachting dat een meerderheid vóór de lening zal gaan stemmen.