Brandweermensen staan 24/7 met hart en ziel klaar voor onze maatschappij. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Want het brandweervak is niet zonder risico’s.
Dat er brandweermensen tijdens hun werk omkomen weet brandweer Zwolle maar al te goed. Op 21 januari 1992, dit jaar exact dertig jaar geleden, overleden twee brandweermannen tijdens het nablussen van een winkelbrand in de Diezerstraat.
Door een noodlottige samenloop van omstandigheden stortten de balken en vloeren van de eerste en tweede verdieping van het pand in. Hierdoor werden vier brandweerlieden bedolven onder het puin. Twee brandweermannen raakten hierdoor gewond. De brandwachten eerste klasse B.A.T. Offenberg en F.C. Kroes overleefden het niet.
Impact op het korps
De impact van omgekomen collega’s op ons korps was en is nog steeds groot. In de brandweerkazerne aan de Marsweg in Zwolle zijn twee herdenkingskastjes. Daarop staan de namen van de overleden collega’s. Vandaag werd er een bloemstuk bij de herdenkingskastjes gelegd. Teamleider brandweerzorg Dirk Jan Pullen: “We willen deze collega’s met elkaar blijven herinneren, maar ook de risico’s van het vak. Het omkomen van onze Utrechtse collega Pim van der Bruggen onderstreept dat. Pim kwam op 21 november 2020 op 41-jarige leeftijd tijdens een brandweerinzet door een tragisch bedrijfsongeval om het leven. Het herdenken doen we als brandweer, nu vanuit Veiligheidsregio IJsselland, en namens de gemeente Zwolle.”
Landelijke herdenking
Sinds 2012 staat in Schaarsbergen het Nationaal Brandweermonument. We komen hier jaarlijks bij elkaar, op de derde zaterdag van juni. Daar staan we stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega’s die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens hun werk voor de brandweer. De brandweerposten in het land kruisen op datzelfde moment de waterstralen en hangen de vlag halfstok. Dit jaar besteden we op die dag ook breder aandacht aan de omgekomen Zwolse collega’s.