Na de terugkeer van de virusziekte blauwtong zijn er binnen een maand inmiddels 965 besmettingen vastgesteld in Nederland. Ook Salland ontkomt er niet aan, aangezien in Olst-Wijhe de eerste besmettingen zijn aangetroffen. Daarnaast is er bij Arjan Kalter, van Veehouderij Kalter in Lierderholthuis, een schaap overleden met blauwtong als vermoedelijke oorzaak.
Eind vorige maand werd duidelijk dat het virus, dat vooral veel schapen ziek maakt, was aangetoond op twee bedrijven in Overijssel. In Wijhe is er nu één locatie waar een positieve besmetting is aangetroffen en in Welsum gaat het om een klinisch positieve locatie. Met klinisch positief wordt bedoeld dat een dierenarts op basis van de symptomen blauwtong heeft vastgesteld. Bij de besmetting in Wijhe is er daadwerkelijk bloed afgenomen van het schaap waaruit is gebleken dat het schaap blauwtong heeft. Nog nooit eerder is blauwtong aangetroffen in deze gemeente.
Koorts, kwijlen en een groene bek
”Er was één schaap dat ik niet helemaal vertrouwde”, vertelt Arjan. ”Het schaap had koorts, kwijlde en had door het kwijlen een groene bek. Na twee dagen was het schaap overleden.” Op dit moment merkt Arjan geen aparte verschijnselen bij zijn 800 schapen en aangezien er weinig tot geen maatregelen genomen kunnen worden, werkt hij op dezelfde manier verder: ”Door de aanwezigheid van de wolf is het sowieso al een verschrikkelijke periode. Met deze besmettingen erbij, controleren we de schapen twee keer per dag.” Ook andere boeren waar contact mee is, vragen zich af wat er gaat gebeuren: ”We houden ons hart vast.”
Wat is blauwtong ook alweer?
Blauwtong is een virusziekte dat voornamelijk voorkomt bij schapen en is vernoemd naar één van de symptomen die als gevolg ervan kan optreden. Andere verschijnselen zijn onder andere hoge koorts, neusuitvloeiing, dikke lippen, wonden aan de zijkant van de tong en zelfs de dood. Niet alleen schapen, maar ook runderen en andere herkauwers kunnen besmet raken. De laatste keer dat het virus werd vastgesteld, was in 2009. Blauwtong is een niet-besmettelijke virusziekte dat wordt overgebracht door de knut, een kleine mug. Op dit moment is een vaccin of medicijn nog niet binnen bereik.
”Je kunt beter iets doen”
Ook Arno Voorbij van Biologische Schapenhouderij Lombok in Schalkhaar is bekend met het virus. In 2009 werd bij zijn bedrijf blauwtong aangetroffen. Ondanks dat er ook nu weinig tot geen voorzorgsmaatregelen getroffen kunnen worden, wilde Arno toch iets doen: ”Ik heb groene zeep opgelost in water en in een plantenspuitbus gedaan. Dit heb ik over de ruggen van de schapen gespoten om de knutten weg te houden. Als je niets doet, weet je zeker dat je het virus niet voorkomt. Daarom kun je beter iets doen.”
Arno vertelt dat, mocht een schaap toch geprikt worden door een knut en geen verschijnselen vertonen, dit nog steeds niet einde verhaal betekent: ”Ondanks een goede weerstand tegen de knut, kan er bij de bevalling nog een miskraam plaatsvinden. De gevolgen van deze besmettingen zullen dus nog wel even doorgaan.”
Twee keer per dag controleren
Mark Jansen is secretaris bij Kinderboerderij Wijhe en werkt dichtbij de besmetting die in Wijhe is aangetroffen, maar probeert er nuchter onder te blijven: ”Er is niet zo heel veel wat je kunt doen qua voorzorgsmaatregelen. Als je de pech hebt dat de mug op je schapen terecht komt, ben je de klos. Het is voor iedereen spannend.” Wel zullen de werknemers bij de boerderij er volgens Mark snel achter komen, aangezien de dieren twee keer per dag gevoerd worden en dus ook hier meermaals in de gaten worden gehouden.